Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V oslobodenom Izjume začali s exhumáciou hrobov. Chcú odhaliť vojnové zločiny
Zdielať na

V oslobodenom Izjume začali s exhumáciou hrobov. Chcú odhaliť vojnové zločiny

IZJUM / Náš reportér Rasťo Striško opäť nakrúca na Ukrajine. Aktuálne sa nachádza v Charkovskej oblasti. Deň strávil v meste Izjum, ktoré Rusi okupovali ešte prednedávnom. Sledoval exhumáciu hrobov, v ktorom sú podľa ukrajinských vyšetrovacích orgánov pochovaní zavraždení obyvatelia.

V lesoch oslobodeného Izjumu začali vyšetrovacie orgány pre odhaľovanie vojnových zločinov rozdelením svojich úloh. Policajti oblečení v bielych ochranných odevoch od prokurátora dostali čísla hrobov, ktoré začali okamžite odkrývať. Pracovali rýchlo a opatrne.

V každom hrobe, ktorý určili na exhumáciu, môže byť pochovaných hneď niekoľko ľudí. S vykopavaním mŕtvych začali z jediného dôvodu. Ide o odhalenie vojnových zločinov spáchaných na obyvateľoch Izjumu počas ruskej okupácie mesta. Polícia hroby prekopáva už desať dní. "Dnes chceme exhumácie dokončiť a začať s expertízou mŕtvych tiel. K včerajšiemu dňu máme najdené telá troch detí. V tomto čase ale máme celkovo už 5 detí," informuje Alexander Martyš, náčelník polície v Charkovskej oblasti. 

Ešte v prvý septembrový týždeň bol Izjum plný ruských vojakov a o masových hroboch domáci hovorili len v tichosti. Keď Izjum Ukrajinci oslobodili, prokuratúra okamžite nariadila exhumácie všetkých hrobov, ktoré v lese vznikli od 24. februára, od času ruského útoku na Ukrajinu. Už teraz v hroboch našli obete bombardovania, ale aj mučenia.

Vyšetrujúci prokurátor Roman Kasjanenko ukázal masový hrob, v ktorom okrem civilistov našli popravených ukrajinských vojakov. "Tu sme našli 18 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny. Takže vykonávame spolu so súdnymi znalcami obhliadku miesta trestného činu. Na veľkom pohrebisku je pochovaných viac ako 400 osôb rôzneho pohlavia a veku. Na niektorých telách sú nájdené znaky mučenia," povedal vyšetrujúci prokurátor Roman Kasjanenko. 

Oblasť je stále zamínovaná a nie je vylúčené, že nájdu ďalšie hroby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie