Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Igor Matovič počas svojho odvolávania: Sulík kolaboruje s mafiou
Zdielať na

Igor Matovič počas svojho odvolávania: Sulík kolaboruje s mafiou

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady (NR) SR začali rokovanie mimoriadnej 73. schôdze v stredu popoludní a rokovali do devätnástej večer. Odvolávanie ministra financií pokračuje aj dnes s tým, že hlasovanie, ktoré malo byť o jedenástej sa kvôli záverečnému slovu Igora Matoviča presúva až na sedemnástu hodinu.

73. schôdza parlamentu je venovaná jedinému bodu - odvolávaniu ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča. Poslanci rokovali v stredu (28.9.) do siedmej hodiny s tým, že dnes pokračujú od deviatej hodiny ráno. Poslanci takýto postup schválili počas otvárania schôdze. 

Po kolabse poslanca Jána Kerekrétiho sa na poslaneckom grémiu dohodli, že schôdza sa prerušuje do piatku (30.9.) a stým, že hlasovanie o osude Matoviča bude v utorok (4.9.).

Po skončení rozpravy stanovisku k odvolávaniu zaujala aj navrhovateľka a šéfka klubu SaS Anna Zemanová. "Igor Matovič sa nechal skorumpovať vlastnou mocou," povedala s tým, že svoje postavenie zneužíva na boj proti ľuďom, ktorí ho urazili. "Ak ho nezastaví jeho hnutie OĽaNO ani premiér tejto krajiny, je to povinnosť nás, poslancov," dodala. Poslancov i ministrov za vládne OĽaNO vyzvala, aby si pred tým nezatvárali oči.

Záverečné slovo predniesol aj spravodajca a poslanec SaS Marián Viskupič. V úvode sa prihovoril koaličnému poslancovi Jurajovi Šeligovi (Za ľudí). "Juraj, toto čo sme si vypočuli v rozprave, je to v súlade s tým, za čo si bojoval v Za slušné Slovensko?" pýtal sa ho. Šeliga sa počas štvrtkového vystúpenia Matoviča zastal prezidentky Zuzany Čaputovej, o ktorej Matovič aj v stredu (28.9.) hovoril, že je 100-tisíc žien, ktoré by boli lepšími hlavami štátu. Viskupič tiež skritizoval odchod poslancov OĽaNO z rokovacej sály. "Počuli sme všetko, až na jednu vec. Minister nepovedal ani jeden dôvod, prečo by mal ostať ministrom financií," dodal na záver.​

Do faktickej poznámky sa prihlásil aj poslanec SaS Ján Benčík, ktorého Matovič vo svojich prejavoch viacekrát spomínal. "Za vaše odvolanie budem fungovať ako slobodný človek v súlade so svojím vedomím a svedomím," povedal poslanec s tým, že ho k tomu neprinútil šéf SaS Richard Sulík ani žiaden iný politik. Zároveň nie je členom žiadnej strany a v najbližších voľbách sa nechystá kandidovať.

"Nikdy by som nebol povedal, že je schopný vstúpiť do takéhoto bahna," reagoval Sulík na lídra OĽaNO vo faktickej poznámke. Dodal, že je šťastný, že s ním nemusí sedieť vo vláde. "Ja som dva mesiace čakal, či sa odlepí od svojej stoličky," reagoval na Matovičove obvinenia, že zutekal z rezortu hospodárstva. Faktickú poznámku mala mať aj odídenkyňa z OĽaNO a v súčasnosti poslankyňa klubu Sme rodina Romana Tabák, no po obednej prestávke sa nenachádzala v rokovacej miestnosti.

Igor Matovič si na záver svojho odvolania vzal slovo a Richarda Sulíka označil za najväčšie zlo slovenskej politiky. Uviedol, že už počas Radičovej vlády chcel šéf SaS aby vláda padla. "Myslel si, že necháme rozvrátiť Európsku úniu a eurozónu?" rozkričal sa Matovič spomínajúc Euroval. Sulíka označil za kolaboranta s mafiou. 

Pokračoval tým, že ostrými slovami nešetril ani na konto predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej. Tá podľa neho sabotuje akúkoľvek pomoc tehotným ženám. Na margo jej kritiky ohľadom toho, že sám minister financií je poistencom Penty reagoval tým, že bude jej poistencom dokiaľ sa nedostane naspäť do rúk štátu. Poslankyňu po celý čas oslovoval Janka Penta Cigániková. Igor Matovič rečnil viac ako hodinu. 

Poslednou prihlásenou do rozpravy je Jana Bittó Cigániková (SaS), pred ňou vystúpil Tomáš Taraba, ktorý do parlamentu prišiel na kandidátke ĽSNS. 

Bittó Cigániková označila správanie Igora Matoviča za nechutné. Spomínala to v súvislosti s jeho údajnými dohodami s poslancami Hlasu aj Smeru z čoho má mať SaS fotografiu. Poslankyňu rozhneval aj včerajší status Igora Matoviča, ktorý ju obvinil, že handluje v prospech Penty a dohovára s fašistami. 

"Igor Matovič je poistencom Dôvery. Je poistencom Penty," povedala poslankyňa s tým, že Igor Matovič používa len to, načo počúvajú ľudia. Poslankyňa trvá na tom, že Igor Matovič nielen, že nesmie byť ministrom financií, ale vôbec nemôže byť v akejkoľvek exekutíve. 

Sulík nechápe, ako mohli v koalícii vydržať tak dlho

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) reagoval, že okolo 25. minúty Matovičovho prednesu pochopil, že odchod z koalície bola správna vec. "Budem reagovať na viacero vecí, ktoré povedal Matovič," povedal na úvod. Šéf liberálov začal výrokom ministra financií, z ktorého vyplývalo, že polícia kvôli SaS nevyberala pokuty za jazdu bez diaľničnej známky. "Podmienkou ale bolo, aby polícia danú osobu nepokutovala dva mesiace po porušení pravidiel," vysvetlil Sulík. Pustil sa tak do viacerých výrokov lídra OĽaNO.

Na záver Sulík dodal, že si vie predstaviť scenár, podľa ktorého sa po prípadnom odvolaní Matoviča spolu s SaS vrátil do vlády. "Garantujem vám, že ak sa Matovič neodvolá, nezmení sa tu vôbec nič," povedal Sulík s tým, že nevie prisľúbiť predčasné voľby, pretože chce pokračovať v koalícii, akurát bez účasti šéfa OĽaNO.

Matovič rečnil vyše hodiny, potom s poslancami OĽaNO zo sály odišiel

"Dovolím si byť na začiatok trošku osobný," začal Matovič s tým. že so stranou SaS zo začiatku bojoval spoločný boj v ktorom malo ísť o porazenei šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Dodal, že aj posledných 30 sekúnd pred začiatkom volebného moratória vyzýval ľudí, aby volili SaS. "Ja som si minul tretinu času na to, aby som podporil SaS," pokračoval.

"Chcem zagratulovať pani prednášajúcej, že to zdôvodnenie - zaňho by sa nehanbil ani ten najposlednejší boľševický prokurátor," reagoval Matovič na slová Zemanovej. "Hovoríte, že povinnosti si neplním v záujme občanov," povedal Matovič s tým, že v minulosti dokázal presný opak - ako dôkaz uviedol rozviazanie rúk polícii či pomoc bežným občanom.

​Zdôraznil, že ani jedno rozhodnutie koalície neprešlo bez súhlasu SaS. "Povedali ste, a na kamerách to máte, že nebudete rodinný balíček vetovať," odkázal opozičnej SaS. Práve rodinný balíček bol dôvodom, prečo liberáli odišli z koalície.

Matovič sa v NR SR pýtal, že v prípade ak riešil problémy neodbornou cestou, prečo liberáli neopužili počas koaličnej rady či vlády veto. "Ako ste vy, strana odborníkov, mohli dovoliť, že sme prijali neodborné riešenie?... Čo ste to potm za odborníkov, keď neviete rozlíšiť odbornosť kým nie je v opozičných laviciach?" pýtal sa Matovič. "Ste schopní biť bandu s najvyššou mafiou Smeru a ešte s nimi podpíšete tento návrh," dodal.

Minister sa počas príhovoru v pléne NR SR prihovoril aj prezidentke Zuzane Čaputovej. Vyčítal jej viacero rozhodnutí, ktoré počas jeho vldy a pôsobenia na rezorte financií. "V čase, keď sme potrebovali najviac povzbudiť ľudí pri testovaní, večer predtým dala výstup, že sa obáva, že nie je nič nachystané," povedal Matovič. Reagoval tak na celoplošné testovanie, ktorému predchádzali viaceré problémy. "Je viacero žien, ktoré sú vhodnejšie na to, aby sa stali prezidentkou," dodal. Viacero poslancov NR SR mu po týchto slovách zatlieskalo.

Z víťaza volieb politik s najnižšou dôverou, reaguje Zemanová

"Igor Matovič je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou," začala predkladateľka návrhu a šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Dodala, že jeho spôsob výkonu funkcie škodí spoločnosti. "Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou," dodala s tým, že nesúhlas s jeho ďalším vládnutím tak nevyjadrujú len politici, ale aj bežní občania. 

Výkon moci podľa nej Matovič využíva na prezentáciu svojich "často neodborných" myšlienok či na dosiahnutie pomsty. Zemanová dodala, že návrh na odvolanie ministra financií sa opiera aj o ústavné právo. Politička taktiež opätovne skritizovala prijatie rodinného balíčka.

​Za rukojemníkov si podľa nej Matovič vo viacerých prípadoch vzal učiteľov, zdravotníkov, či sociálne slabších. Verejnosti tiež pripomenula Matovičov výrok, v ktorom sa prirovnával k "Židovi 21. storočia". Podľa Zemanovej sa Matovič dokonca podobá na lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica. "Stačilo mu na to dva a pol roka," zdôraznila.

Nan návrh Zemanovej reagoval predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Vláda dopoludnia rokovala a počas neho rozhodla o nesúhlase s odvolaním šéfa rezortu financií. Premiér vo svojom príhovore obhajoval Matoviča, rovnako ako aj rodinný balíček, kvôli ktorému liberáli napokon opustili koalíciu.

Rokovanie podporili aj členovia Hlasu

Schôdzu zvolala opozičná SaS, hlasy na jej zvolanie dodali aj viacerí bývalí koaliční poslanci, ktorí sú v súčasnosti nezaradení a niektorí poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Dôvody skupiny poslancov na odvolanie Igora Matoviča nie sú osobné," povedala šéfka klubu SaS Anna Zemanová v piatok (23.9.), keď oznamovali zozbieranie podpisov.

Krátko pred začiatkom mimoriadneho rokovania mala schôdzu aj vláda SR. Jej členovia počas nej rokovali o návrhu na jeho odvolanie a neprijali ho. 

Článok budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie