Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Politológ Štefančík: To, že Tarabovci už sú súčasťou koalície, nie je žiadnym prekvapením. Ide im o výhody z funkcie
Zdielať na

Politológ Štefančík: To, že Tarabovci už sú súčasťou koalície, nie je žiadnym prekvapením. Ide im o výhody z funkcie

BRATISLAVA / Poslanci v stredu o 14tej začali s odvolávaním Igora Matoviča. Proti odvolaniu sú však poslanci okolo Tomáša Tarabu, o ktorých by sa dalo povedať, že už pomaly patria do vládnej koalície. Podľa politológa Radoslava Štefančíka to nie je žiadnym prekvapením a táto spolupráca bola na spadnutie už dlho.

"Dalo sa to predpokladať, už keď SaS odchádzala z vládnej koalície a uvažovalo sa, kto bude vládnu koalíciu vlastne podporovať," začal politológ s tým, že skupina okolo Tarabu a Kuffu, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS, bola jednou z alternatív. 

Radoslav Štefančík zdôraznil, že sa zdá, že táto podpora funguje a práve v tých najkrízovejších situáciách dokážu títo ľudia zabrať a zahlasovať tak, ako Matovič chce. "Práve preto sa nebáli ohlásenia menšinovej vlády," poznamenal odborník na margo toho, ako koalícia naložila s riešením krízy.

Chcú si udržať poslanecké príjmy, uviedol Štefančík

Politológ zdôraznil, že zatiaľ čo Republika chce predčasné voľby, nakoľko ide o stranu, ktorá sa odštiepila od ĽSNS, neprešla voľbami a teda nemá štedrý príspevok od štátu na svoje fungovanie, Tarabovci sú na tom opačne. 

"Ak prejdú voľbami, tento príspevok dostanú a určite sa na to veľmi tešia. Oni sú tou stranou, ktorá je odkázaná na darcov a členskú základňu. Narozdiel od toho sa Tarabovci nemajú kam ponáhľať, pretože to je strana, ktorá sa do parlamentu samostatne nedostane. Tarabovi je dobre, pretože si užíva výhody poslaneckého mandátu hoci má nulové preferencie. Pokiaľ ho Igor Matovič nevezme na kandidátku, tak sa ani on, ani Kuffovci do parlamentu už nedostanú," vyjadril sa Štefančík a dodal, že práve tejto skupine ide o to, aby si výhody vyplývajúce z funkcie udržali čo najdlhšie. 

"Pokiaľ nebudú podporovať menšinovú vládu, tak jej minimálne nebudú škodiť," doplnil politológ, ktorý nevylúčil, že by OĽaNO vzalo Tarabovcov na kandidátku. "Nemožno to vylúčiť, ale skôr si myslím, že nie, pretože ďalší kandidáti by sa zrejme porúčali. Aj táto podpora Kuffovcov zrejme bude mať konkrétnu dohru aj medzi ministrami, pretože tvrdili, že vláda, ktorá visí na šnúrke od Tarabových, alebo Kuffových gatí, nie je to na čom by chceli participovať," uzavrel Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie