Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran: Je to v záujme polície, aby sa tragédia v Bratislave vyšetrila, čo najskôr
Zdielať na

Prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran: Je to v záujme polície, aby sa tragédia v Bratislave vyšetrila, čo najskôr

BRATISLAVA / Rozhovor pre Noviny.sk poskytol prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Štefan Hamran. Priblížil postup vyšetrovania tragickej nehody na Zochovej.

Pán prezident, povedzme, že v tomto prípade sa dá ísť aj na doživotie. Čo okrem dôkazov a právnych kvalifikácií musí byť dostupné?

Zatiaľ by som do nejakých detailov nezachádzal. Ráno som komunikoval s krajským riaditeľom a pýtal som si nejaké základné informácie, viem, že bolo vo veci trestné stíhanie, konkrétne vo veci usmrtenia, pri ktorej je trestná sadzba v poslednom odseku 7-12 rokov. Dozorujúci prokurátor spolu s vyšetrovateľom vyhodnocujú dôkazy, ktoré boli ešte zadokumentované a stále sa diskutuje v právnej rovine, akým spôsobom to bude kvalifikované. Určite by som si počkal na finálny verdikt dozorujúceho prokurátora, respektíve vyšetrovateľa, ktorí sú OČTK, do toho, akým spôsobom to uchopia, aká bude tá správna právna kvalifikácia im nikto nemôže zasahovať,  Ak to prekvalifikujú právne na všeobecné ohrozenie, v príslušnom odseku môže byť uložený trest odňatia slobody výnimočný na 20-25 rokov, v krajnom prípade na doživotie.

Prečo osoba nebola do týchto chvíľ obvinená?

Majú na to 48 hodín, práca chvatná je málo platná. Toto nie sú nijaké preteky, vyšetrovateľ, dozorujúci prokurátor a policajti, ktorí sa na tom podieľali musia starostlivo zvážiť všetky zadokumentované materiály. V mojich prípadoch sa čaká aj na znalecké posudky, teraz malo byť stretnutie nášho vyšetrovateľa so znalcom z odboru dopravy. Čaká sa aj na výsledky krvných testov. Polícia k tomu vydá oficiálne stanovisko na FB, prípadne sa vyjadríme pre médiá.

Páchateľovi boli odobraté biologické vzorky, sú z nich už nejaké predbežné výsledky?

V tejto rovine by som nechcel špekulovať a nemusíte sa ma pýtať na rýchlosť vozidla, zatiaľ výsledky nemáme. Je to veľmi citlivý prípad, vieme, ako to verejnosť vníma, je vyvíjaný obrovský tlak nielen na policajtov, ale aj na dozorujúceho prokurátora a na každého, kto sa na tom podieľa. Polícia aj prokuratúra určite majú záujem na tom, aby sa v čo najkratšej dobe ozrejmili príčiny tohto prípadu.

Vyšetrovateľ už mal možnosť rozprávať sa s pánom Dědečkom, vníma to teraz nejako inak? Ľutuje to?

O tom nemám informácie, ak sa tak stalo, vyšetrovateľ to bude mať zadokumentované. 

Spomínali ste, že máme vytvorené trestné poriadky pre opitých šoférov, len prax hovorí, že polícia dobre zadokumentuje, no sudca pustí na podmienku.

Mali sme v minulosti opakované prípady, je možné využiť inštitút pre zaisťovanie vozidiel, ak súd potom nestiahne obvinenie, polícia s tým nemôže nič urobiť, keďže súd rozhodne o druhu trestu a jeho výmere. Keď sa rozhodne uložiť podmienku, policajti nemajú dosah na tieto rozhodnutia. Keď sú peňažné tresty ukladané za priestupky na úseku cestnej premávky spojené aj s alkohol, nemáme na to vplyv. Dá sa vyvolať nejaké celospoločenská diskusia, aj my si občas sadáme v úzkom kruhu s generálnou prokuratúrou aj s Ministerstvom spravodlivosti. Uvidíme, či práve takéto prípady zmenia postoje sudcov a tí budú na ne nazerať iným spôsobom. Tu vidieť, čo môže spôsobiť 1,6 promile za volantom a nezodpovedný prístup, je to najmä bolesť ľuďom, ktorí stratili svojich rodinných príslušníkov, priateľov a spolužiakov.

Určite ste videli zábery z miesta nehody, čo by ste odkázali ľuďom, ktorí si sadajú v takom stave za volant?

Mali by to vidieť priamo na mieste, na čo nie je možnosť, no môžem im to odkázať cez kamery. Pozrieť sa do očí rodinných príslušníkov, ktorí prišli o svojich najbližších je niečo, čo sa nedá slovami popísať. Tam nevidíte absolútne nič, iba hlboký, bezbrehý žiaľ a smútok, ktorý je naozaj neopísateľný. Zdvorilo žiadam každého občana tejto krajiny, ktorý sadne za volant, aby si dvakrát rozmyslel, či si tam sadne pod vplyvom alkoholu.

Súvisiace články

Najčítanejšie