Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SND upozorňuje na prevenciu pred rakovinou: Kampaň vyvrcholí dvoma baletnými galavečermi, informoval Drlička
Zdielať na

SND upozorňuje na prevenciu pred rakovinou: Kampaň vyvrcholí dvoma baletnými galavečermi, informoval Drlička

BRATISLAVA / SND upozorňuje na prevenciu rakoviny. Spojilo sa preto s Národným onkologickým ústavom, Národným onkologickým inštitútom i Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Kampaň koncom mesiaca vyvrcholí dvomi baletnými galavečermi.

"Baletný gala večer Umenie pre život je pokračovaním dlhodobej tradície, ktorá vznikla z iniciatívy Národného onkologického ústavu v Bratislave. Hlavnou myšlienkou podujatia je osveta a podpora boja proti onkologickým ochoreniam," píše sa na stránkach SND s tým, že v rámci filozofie, že umenie lieči, divákom predstavia bohatý program s domácimi aj zahraničnými hviezdami.

"Od nášho nástupu sme veľmi dbali na to, aby SND vyvíjalo aj projekty spoločenskej zodpovednosti," povedal generálny riaditeľ SND Matej Drlička s tým, že divadlo nie je len na to, aby tvorilo umenie, ale aj zastalo postoj k dôležitým spoločenským otázkam. "Jednou z tých otázok je zdravie a v tomto kontexte prevencia," vysvetlil s tým, že inštitúcia sa spája s viacerými organizáciami, čo je v konečnom dôsledku lepšie než robiť veci dojmi.

"Projekt sa skladá z dvoch fáz. Prvou z nich je kampaň o prevencii. Snažíme sa prostredníctvom našich osobností z činohry, baletu a opery vyzvať našich divákov, aby chodili na preventívne prehliadky, pretože je to dôležité," vysvetlil s tým, že práve divadlo má možnosti podať túto správu zaujímavo. Kampaň vyvrcholí do dvoch baletných galavečerov. "Bude to krásna bodka po celom komunikačnom projekte," zakončil Drlička.

Tvárami kampane sú sólistka opery Eva Hornyáková, prvá sólistka baletu Erina Kaminaka a herec Činohry SND Tomáš Maštalír. Sloganom - V divadle som každý večer inou postavou, ale telo mám len jedno, pripomínajú, že preventívne prehliadky zachraňujú život.

"Týmto podujatím môžeme dať dôležitosť prevencii. A to nielen pre návštevníkov divadla ale aj pre ostatných, aby ju nepodceňovali," povedal riaditeľ Národného onkologického úradu Tomáš Alscher. 

"Prevencia je absolútne kľúčová. Vo víre bežných udalostí sa častokrát nemáme čas zastaviť," povedal šéf VšZP Richard Strapko. Dodal, že viac ako polovica Slovákov nenavštevuje preventívne prehliadky, aj keď často práve tie pomáhajú odhladiť viaceré choroby. 

Najčítanejšie