Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Minister Naď o ruskom veľvyslancovi: Na Moskvu kyberneticky útočiť nebudeme, nie sme teroristi
Zdielať na

Minister Naď o ruskom veľvyslancovi: Na Moskvu kyberneticky útočiť nebudeme, nie sme teroristi

BRATISLAVA / Aktivity ruskej ambasády aj veľvyslanca Igora Bratčikova sú ďaleko za hranicou toho, čo možno akceptovať ako štandardnú diplomatickú činnosť. Povedal to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády pre Noviny PLUS TV JOJ.

Zároveň však dodal, že prípadné kroky voči nim zo strany slovenskej diplomacie necháva na ministrovi  zahraničných vecí Rastislavovi Káčerovi. Myslí si však, že voči ruskému veľvyslancovi treba urobiť minimálne jasný signál. "Máme informácie o aktivitách, ktoré robia. Sú neprijateľné," uviedol Naď.

Minister hovoril o rôznych neprijateľných aktivitách ľudí z ruskej ambasády, o pokútnych nočných stretnutiach s predstaviteľmi samospráv či niektorých organizácií, ako aj o šírení klamstiev na sociálnych sieťach a o podpore rôznych extrémistických organizácií.

Aj pricházajúci rusi môžu byť bezpečnostnou hrozbou

Ďalšie rozhodnutia slovenskej strany sú podľa jeho slov veľmi citlivé z hľadiska bilaterálnych vzťahov. Čo sa týka úvah o odmietaní víz pre Rusov utekajúcich z krajiny, pričom priznal, že je to náročná diskusia. Na jednej strane Rusi predstavujú určité bezpečnostné riziko, ale na strane druhej nepovažuje za správne paušalizovať a nepomôcť utekajúcim ľuďom. Jaroslav Naď zdôraznil, že riešenie je to, aby si na ambasásde robili poriadne svoju prácu v prípade posudzovaní nových žiadateľov o víza. 

Moskvu vypínať nebudeme, nie sme teroristi, uviedol Naď

Naď zároveň poukázal na sériu kybernetických útokov zo strany Ruskej federácie v uplynulom týždni, ktoré smerovali na štátne i súkromné organizácie. Odvrátili podľa jeho slov aj útok na siete rezortu obrany. Ocenil prácu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) aj centra pre kybernetickú obranu v rámci jeho rezortu.

Zároveň zdôraznil aj to, že Moskve útoky nebudeme oplácať rovnakou mincou, pretože nie sme teroristi. "Ich útoky sú nelegálne, ale my im to vracať nebudeme," dodal minister. 

​Pre Noviny PLUS TV JOJ tak reagoval na utorkovú reláciu Analýz Na hrane s bývalým veľvyslancom pri NATO Tomášom Valáškom (PS) a bývalým štátnym tajomníkom MZV Martinom Klusom (SaS). Klus v relácii pripomenul, že Bratčikova si MZV niekoľkokrát predvolalo. "Dezinformácie nie sú zlúčiteľné s diplomatickou praxou," zdôraznil Klus a poznamenal, že ak by sa nový minister rozhodol vypovedať Bratčikova, znamenalo by to vyhostenie nášho veľvyslanca v Moskve. 

Podľa Valáška nezáleží na tom, či v Moskve aktuálne máme, alebo nemáme diplomatou nestojí za to, aby tu pán Bratčikov ďalej šíril klamstvá. "Už dávno mal byť preč," dodal k téme. 

Patrioty označil bývalý veľvyslanec za vysoko kvalitnú obranu Slovenska. Pripomenul, že Smer-SD už dávno S-300 označil za nespoľahlivú, kvôli chýbajúcim komponentom. Zároveň však rakety dopadajú blízko našich hraníc. "Nemyslím si, že by si Rusko dovolilo nasmerovať strely na územie člena NATO," upokojil Klus. 

Patrioty zostanú na našom území tak dlho, ako bude treba a s vzdušnou obranou nám pomáhajú aj systémy, ktoré na Slovensku ostávajú. Strážia nás však aj naši susedia. "Putin chce, aby sme pustili do gatí," reagoval Valášek a konto Putinove výroky o jadrových zbraniach. Situácia je podľa Valáška vypätejšia, než kedykoľvek predtým. "Pozrime sa, aké vypúšťa balóniky," pokračoval Valášek a dodal, že aj Putin sa snaží vyhnúť jadrovému útoku, hoci sa na Ukrajine správa ako terorista. 

Najčítanejšie