Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Žilinka o kritizovanom statuse o Ladomirovej: Ruskú ambasádu som nespomínal, bolo mojou povinnosťou informovať
Zdielať na

Žilinka o kritizovanom statuse o Ladomirovej: Ruskú ambasádu som nespomínal, bolo mojou povinnosťou informovať

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka zvolal tlačové vyhlásenie, na ktorom sa vyjadril k jeho kritike ohľadom cintorína v Ladomirovej i reakcie na masaker na Zámockej ulici. Počas vyhlásenia skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú i premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

V úvode prejavu Žilinka skritizoval, že aj napriek tomu, že generálna prokuratúra je apolitickým orgánom bola podľa neho viackrát vtiahnutá do politickej hry. "Myslím si, že verejnosti je potrebné povedať niektoré veci, ktoré sú verejnosti zamlčiavané," pokračoval s tým, že dlhú dobu čelí atakom, ktoré gradujú. "Je to do toho, žiaľ, zatiahnutá aj prezidentka," vysvetlil. Reagoval tak na jej status, v ktorom informovala, že zvažuje návrh na disciplinárne konanie generálneho prokurátora. Dôvodom je jeho status o cintoríne v Ladomirovej.

Generálny prokurátor v polovici septembra zverejnil status, v ktorom skritizoval zmeny cintorína v Ladomirovej. "Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý," napísal v statuse, ku ktorému pripojil aj fotografie.

Informácie o zničenom cintoríne predtým na svojom profile na sociálnej sieti šírila aj ruská ambasáda. Ako však vysvetlil starosta obce Vladislav Cuper, betónové obrubníky dal odstrániť z jednoduchého dôvodu. "Tie obrubníky tam boli 8 rokov vystavené dažďu a slnku a určite každý normálny človek pochopí, že ten betón sa po rokoch rozpadne," vysvetlil. Zároveň aj polícia túto informáciu označila sa hoax. K situácii bol neskôr zvolaný aj parlamentný výbor, ktorí však poslanci kvôli neúčasti poslancov neotvorili.

Žilinka vysvetlil svoj vzťah ku konfliktu na Ukrajine

"Pokiaľ ide o môj vzťah k vojnovému konfliktu na Ukrajine, od počiatku bol jasný, konzistentný a nemenný," povedal. Vrátil sa späť do obdobia, keď konflikt vznikol a zdôraznil, že na svojom profile ho verejne odsúdil. Neskôr zdieľal video ukrajinskej generálnej prokurátorky, na ktorom verejne žiadala o ukončenie celého konfliktu. Pripomenul tiež svoju návštevu Ukrajiny a následné stretnutie s tamojšou generálnou prokurátorkou. Verejne pripomenul aj ďalšie kroky, ktoré ukazovali solidaritu s napadnutou krajinou. 

​Média kritizoval, že o týchto činoch neinformovali tak, ako o jeho statuse v súvislosti s obcou Ladomirova. "Považuje za potrebné povedať, že generálny prokurátor sa nepozerá cez okuliare politiky a politických záujmov. Ja sa pozerám cez okuliare prvá a záujmov, ktoré tu SR má. Ja som sa z otvorených zdrojov dozvedel, že mal byť poškodený vojenský cintorín v Ladomirovej. Bolo mojou psou povinnosťou o tom informovať," povedal s tým, že v súvislosti s činom nezdieľal žiadnu inú stránku a ani slovom nespomenul ruskú ambasádu, ktorá informáciu šírila. Povinnosťou je podľa neho podobné podozrenia vyšetriť.

Pred zverejnením statusu sa podľa svojich slov mal Žilinka skontaktovať s políciou a mal sa informovať, či čin začali vyšetrovať. Zdôraznil, že hoax sa týka niečoho vymysleného, no ktokoľvek sa pozrie na cintorín v Ladomirovej v minulosti a v súčasnosti, je zrejmé, že jeho vzhľad sa výrazne zmenil. "Už dnes je zrejmé, a k tomu sa priznal už starosta obce, že na takéto zásahy nemal súhlas ministerstva vnútra," dodal s tým, že si vyprosuje obvinenia zo šírenia propagandy. "Poznamenávam, že správny delikt spočívajúc vo vykonávaní zásahu bez súhlasu príslušného orgánu, za tento delikt je možné uložiť sankciu vo výške 16-tisíc eur," dodal. 

Žilinka sa pustil aj do predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý vo svojej reakcii naznačil, že ak Žilinka informoval o cintoríne pod vplyvom ruskej ambasády, je na mieste pochybovať o jeho objektivite Vyjadril sa aj k reakcii na stredajšiu streľbu. Vysvetlil, že reakciu na útok zverejnil po tom, ako sa s vyšetrovateľmi oboznámil s informáciou, že cieľom útočníka nebola len GLBTI+ komunita, ale aj napríklad Židia či politici. Preto podľa jeho slov vo svojej reakcii nešpecifikoval LGBTI+ menšinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie