Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cez donášku si objednal jedlo. Chuť mu pokazili urážlivé odkazy, narážajúce na jeho orientáciu
Zdielať na

Cez donášku si objednal jedlo. Chuť mu pokazili urážlivé odkazy, narážajúce na jeho orientáciu

BRATISLAVA / Kým sa vražda dvoch mladých ľudí ktorou motívom bola nenávisť okrem iných aj voči LGBTI+ komunite, rieši na oficiálnej úrovni, obyčajní ľudia sa stále nevyrovnali s týmto ohavným činom. A nielen to. Hovoria, že situácia je horšia ako pred ním. Za všetko hovoria prípady napadnutia študentky vo vlaku, len preto, že mala na sebe na znak solidarity pripnú dúhovú stužku. Alebo posledný incident. Stal sa opäť mladému mužovi v Bratislave. Mladý muž, ktorý si želal ostať v anonymite, to vôbec nepovažuje za náhodu. Nerozumie pritom, ako sa niekto mohol dozvedieť o jeho orientácii.

Celé vyjadrenie Bratislavčana, ktorému prišiel urážlivý odkaz na taške 

Môžete popísať situáciu, ktorá sa vám stala?

V sobotu som si objednal jedlo cez aplikáciu. Zaklopal mi kuriér a ospravedlňoval sa mi už vo dverách, že on to neurobil. Ja som nechápal, o čo ide. Vytiahol tašku a mal som tam nápisy, ktoré ste videli. Totálne ma zamrazilo, lebo do týchto aplikácií si stiahnu vašu fotku, celé meno, priezvisko, číslo bytu, adresu, všetko tam máte. Vzhľadom na to, čo osa stalo v stredu, že zabili dvoch ľudí pre ich orientáciu a niekto vám toto doručí domov, tak som doteraz z toho v šoku. 

Aplikácia Wolt už na to reagovala. Spojili sa s vami?

Ja som v prvom rade komunikoval s nimi na začiatku, ale s ich podporou cez aplikáciu. Vrátili mi peniaze za to jedlo, ktoré som, samozrejme, nejedol a dali mi žetón navyše a povedali, že to budú riešiť. čakám odteraz, že ako to teraz riešia. 

Je to nepríjemné, hlavne po posledných udalostiach, ktoré sa udiali v spoločnosti.

Tak to obzvlášť. Lebo myslíte si, že nejdete von, lebo sa cítite v ohrození, kvôli tomu, že sa tu strieľajú ľudia kvôli orientácii a myslíte si, že doma ste v bezpečí a pristane vám do rúk toto.

Poslanci zo SaS otvorili tému zmeny legislatívy, chceli by priznať práva ľudom z partnerského zväzku, ako vnímate túto aktivitu? 

Je to niečo, čo je už skoro v celej Európe zavedené. Ja osobne nepotrebujem manželstvo, mne by stačilo, keby môj partner sa dostal do nemocnice, čo mimochodom sa minule stalo a ja som sa zrazu ocitol v situácii, že som nikto. To je úplné minimum, čo by mal mať každý, tieto základné práva, ktoré ma ostatná spoločnosť. to nie je nič výnimočné. 

Slovensko sa môže o malý krok priblížiť k zrovnoprávneniu spolužitia párov

Nielen rovnakého, ale aj opačného pohlavia. Strana SaS na októbrové rokovanie parlamentu prichádza so zákonom, vďaka ktorému by mohli mať takéto páry výhody, aké momentálne vyplývajú iba z tradičného manželského zväzku.

Neprešiel ani týždeň od chladnokrvnej popravy dvoch mladých mužov. A dnes je už jasné, že nešlo o obyčajnú vraždu. Vlastnou rukou zo sveta vyprevadený kat bol vlastne terorista. "Skutok bude prekvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Pretože doposiaľ zdokumentované dôkazy preukazujú motív konania strelca," uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Napriek tomu, že vrah už podľa prísnych paragrafov súdený byť nemôže, táto zmena má svoje dôležité opodstatnenie do budúcna, v prípade, že by sa podľa špeciálneho prokurátora rozhodol velebiť tento brutálny čin. "By som rád upozornil všetkých, že v prípade schvaľovania tohto činu sa môžu dopustiť pomerne závažnej trestnej činnosti," povedal Lipšic.

Práve na pozadí týchto udalostí prichádzajú liberáli z SaS do parlamentu s návrhom na takzvaný Inštitút partnerského spolužitia. Novelizáciou ôsmych zákonov, ktoré by mali zlepšiť a najmä zjednodušiť bežný život ľuďom žijúcim mimo manželského zväzku. "Nie je to plnohodnotné životné partnerstvo, nie je to už vôbec manželstvo párov rovnakého pohlavia. Je to iba úprava niektorých majetkových práv a niektorých životných situácií," vysvetlil poslanec zo strany SaS Ondrej Dostál.

Či by už išlo o možnosť bezpodielového vlastníctva partnerov, nahliadania do zdravotnej dokumentácie, zjednodušenia dedenia, alebo poberania nemocenských, či sociálnych dávok, ale aj ďalšie, z ich pohľadu vymoženosti, na ktoré práva nemajú. Ľudia žijúci v pároch rovnakého pohlavia vnímajú situáciu okolo seba po vražde obzvlášť citlivo. O navrhovanej zmene hovoria, že taká tu mala byť už dávno. Otázkou však je, či táto novela nájde v parlamente podporu. Politici sa o nej opäť ešte len chystajú diskutovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie