Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Ruské vojská zanechali po sebe aj bojové stanoviská
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Ruské vojská zanechali po sebe aj bojové stanoviská

VOLČANSK / Ruské vojská, ktoré sa stiahli z pohraničia v Charkovskej oblasti, zanechali po sebe zničené obce, ale aj svoje bojové stanoviská. Dokazuje to aj záznam z pohraničného mesta Volčansk, ktorý získala TV JOJ. Ukrajinci ho dobyli späť len nedávno. Zábery pochádzajú z areálu, v ktorom mali Rusi zakopané svoje tanky a stal sa ich bojovou základňou. V týchto dňoch je to miesto vyšetrovania vojnových zločinov.

Na videu je vidieť, ako si Rusi zariaďovali svoje stanoviská. Na záberoch sú aj vyhĺbené jamy, ktoré po obsadení areálu vybagrovali ako zákopy tankov a obrnených vozidiel.

Z garáží a malých skladov si urobili miesta pre oddych. Tam zrejme jedli a spali. Do veľkých budov spať nechodili z obavy, že ich mohli zasiahnuť granáty brániaceho vojska. Po oslobodení mesta areál podrobne skúmajú členovia špeciálneho tímu vyšetrovania vojnových zločinov. V zničených budovách stanice nachádzajú ďalšie dôkazy ruskej okupácie. 

Na videu je vidieť, ako si zriadili miesto na kúpanie. Akýsi zrub s komínom z drevených hranolov. Rozbité vojenské autá s ruskými bojovými znakmi sú tiež dôkazom, že tu Rusi boli. V oslobodených častiach Ukrajiny nachádzajú vyšetrovacie orgány veľké množstvo takýchto objektov. Pre vyšetrovacie tímy sú miestom činu, na ktorých mohlo dôjsť k spáchaniu závažných vojnových zločinov.

Aktuálne vyšetrovatelia zdokumentovali takmer 60-tisíc zločinov spáchaných od začiatku ruskej agresie. Dôsledným prehľadávaním ruských pozícií na oslobodených územiach Ukrajinci odhalili masové hroby, mučiarne aj obete sexuálnych násilností.

"Videla som ako rozstrieľali v aute ženu aj s dcérkou, ktoré sa pokúsili utiecť. Manžela zastrelili ako prvého a ony zomreli zranené v tom aute bez akejkoľvek pomoci," povedala Tatiana Vasilijevna, svedkyňa vojnových zločinov. Tatiana Vasilijevna z Kyjenskej oblasti prežila okupáciu ich dediny ruskou armádov. Dnes aj ona patrí medzi žijúcich svedkov vojnových zločinov na Ukrajine.

Súvisiace články