Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Referendum na Sliači ohlasovalo vysokú účasť, rozhodne sa aj o Tisovej ulici vo Varíne
Zdielať na

Referendum na Sliači ohlasovalo vysokú účasť, rozhodne sa aj o Tisovej ulici vo Varíne

BRATISLAVA / Na Sliači či vo Varíne spojili volebný deň s referendami. Kým v stredoslovenskom kúpeľnom meste sa obyvatelia vyjadrujú k vojenskej základni, vo Varíne je referendovou otázkou premenovanie ulice Jozefa Tisu. Podnet podali poslanci obecného zastupiteľstva.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

V dedine Varín mohli miestni vyjadriť aj svoj súhlas s premenovaním Tisovej ulice. Členovia referendových komisií v jednotlivých okrskoch nechceli hovoriť o priebežnej účasti, ale všimli sme si ale, že mnohí Varínčania, ktorí išli k volebným urnám, referendum odignorovali.

A v drvivej väčšine, ľudia, ktorí sa ho zúčastnili, a ktorých sme oslovili, taktiež nechceli byť v televízii. Na sliači hádžu tri obálky, volia župana, primátor a rozhodujú aj o referende.

Predseda mestskej volebnej komisie Miloslav Lotrek bolo toho veľa na komisie, ale prišli skôr aby si to prebrali V jednej miestnosti volia zástupcov samosprávy a v tej ďalšej sa vyjadrujú k referendu. To vyhlásilo mesto na základe petície asi tretiny obyvateľov kúpeľného mesta. Ľudia tak hlasujú o otázke či súhlasia s umiestnením americkej vojenskej základne v areáli letiska.

"Keď som sem prišla, to či dve či tri obálky už je jedno…je to ako inokedy akurát o lístok viac," uviedla jedna z voličiek. Predseda referendovej komisie vníma poslanie jednoducho:  Máme za úlohu vysvetliť aby sme neovplyvňovali, ale ide o bez problémov.

Volebné miestnosti sa zatvorili o ôsmej večer, tie referendové zostanú otvorené o dve hodiny dlhšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie