Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hrane s Pčolinským a Rašim: V štúdiu lietali výčitky, obvinenia aj silné výrazy
Zdielať na

Na hrane s Pčolinským a Rašim: V štúdiu lietali výčitky, obvinenia aj silné výrazy

BRATISLAVA / Budú sa vlekári radovať viac ako podnikatelia v gastre z nižšej DPH? Legálna versus nelegálna migrácia - kto má urobiť poriadok? A čo lekári a ich výpovede? Budeme o 20 dní odkladať operácie? To si povieme s podpredsedom Národnej rady a Sme rodina Petrom Pčolinským a poslancom Hlasu a exministrom zdravotníctva Richardom Rašim.

Dnes parlament odvolal z funkcie predsedníčky zdravotníckeho výboru Janu Bittó Cigánikovú. Stalo sa to po tom, čo sa SaS zúčastnila hlasovania, ale OĽaNO nie. V prípade, že by neprišla aj SaS, tak by NR SR nemala väčšinu. To, že OĽaNO na hlasovanie nepríde, ale klub dopredu neoznámil a to nielen médiám, ale ani SaS. Za taktiku to označil aj podpredseda parlamentu Peter Pčolinksý. 

"Musím povedať, že pani Bittó Cigániková nikdy nebola mojím kritikom, alebo oponentom," povedal Raši s tým, že odchodom sa pre parlament nič nemení. Zároveň spomenul, že odchodom zo Smeru-SD prišiel o väčšinu parlamentných funkcií aj Hlas-SD. O kreslo podpredsedu parlamentu prišiel aj Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Status Igora Matoviča označil Peter Pčolinský za nevhodný. "Je to poslankyňa NR SR, je to žena a nazvať ju takým výrazom, to do politiky nepatrí," argumentoval Raši s tým, že ak niekto mal detskú iszbu, tak toto si nemôže dovoliť povedať. Nielen voči mužskému oponentovi, ale tobôž nie proti žene. Pčolinský poprel, že by bola na náhrade Bittó Cigánikovej zhoda.

Ak sa nezvolí zástupca, alebo zástupkyňa, Pčolinský dodal, že klub povedie buď Anna Záborská, alebo opozičník Valocký. "Bude tam niekto, kto vyvoláva vášne," reagoval Pčolinský s tým, že rovnako rozdúchavala vášne Anna Záborská, ako Jana Bittó Cigániková. SaS mala do dnes 5 predsedov výborov, čo podpredseda parlamentu považuje za matematicky neadekvátne. "Ja verím, že Richard Sulík a SaS sa konečne zobudia," poznamenal Raši s tým, že už by mohli byť skutočnou opozíciou.

Parlament absolvoval najdlhšie hlasovanie v histórii

"Po odchode strany SaS z koalície sme menšinová vláda," poznamenal Pčolinský na margo toho, že Krajniakova novela prešla s hlasmi fašistov. Pčolinský zároveň odmieta, že by koalícia obchodovala s Tarabovcami a teda, že tomuto poslancovi zatiaľ nič neprešlo. 

"Kde sú tí demokrati?" Opýtal sa Raši s tým, že menoval krídlo OĽaNO, Šeligu, ale aj Budaja, ktorí argumentovali tým, že ak by došlo k spolupráci, bude to pre nich neprípustné. "Poslanci ĽSNS boli riadne zvolení poslanci v parlamentných voľbách. Je mi jedno, kto zahlasuje za zákon," dodal Pčolinský. "Nám to jedno nie je," dodal Raši a pokračoval tým, že ide o hodnoty a treba si určit hranice. 

"Sú to prázdne reči," odpovedal Rašimu Pčolinský s tým, že parlamentná realita nepustí. "Uvedomte si, že my nemáme väčšinu," zopakoval podpredseda Sme rodina. "Vždy, keď je problematický zákon, vtedy sa náhle zjavia poslanci ĽSNS, alebo Tarabovci," kontroval exminister zdravotníctva. 

Vyvolení vlekári?

Dočká sa pomoci aj gastro? Pčolinský uviedol, že Sme rodina presadila do PVV zníženie DPH na gastro, ale 2,5 roka sa im to stále nepodarilo presadiť. Rokovania s Bruselom označil za zdĺhavé a preto sa pre toto zníženie rozhodli na koaličnej rade. "Remišová klame a Šeliga na koaličnej rade ani necekol," povedal Pčolinský a pokračoval tým, že ak by bol predsedom klubu nieln Sme rodina, ale aj OĽaNO, tak sa poslanci k informáciám určite dostanú. 

"Remišová nevedela, či sa rieši DPH, alebo HDP," sarkasticky poznamenal Raši s tým, že kvôli aktivitám Borisa Kollára sa nemôže stať, že takýto návrh predkladá narýchlo poslanec zo Sme rodina. "Snažíme sa nájsť spôsob, ako by mohlo byť znížená DPH na celé gastro," povedal Pčolinský a dodal, že zatiaľ na to nebola vôľa. Argumentoval aj tým, že zníženie sa týka aj športových hál a Aquaparkov. 

Zdravotníctvo stále v kríze

Raši povedal, že k dohode nedošlo ani na poslednom rokovaní na vláde. "Táto situácia nemá náhradné riešenie," podotkol s tým, že ak dôjde k výpovediam lekárov nemá kto nahradiť. Lengvarský uviedol, že teoreticky štát môže nariadiť lekárom pracovať, ale nechce ísť silovou cestou. 

"Tu sa mesiace premrhali, keď sa s nimi nerokovali. Keď sa ide do finále, tak stále nemáme riešenia," zdôraznil Raši s tým, že všetkých 8 pripomienok treba splniť. "Nie je to otázka peňazí," upozonil exminister Raši. Pčolinský zdôraznil, že Lengvarský môže skákať len do výšky svojho rozpočtu. Zároveň dodal, že nechce ísť do hĺbky, lebo na tieto rokovania nechodí. 

Zároveň v piatok ráno by sa mala otvoriť mioriadna schôdza, ktorú iniciuje Smer-SD a má sa venovať práve situácii v zdravotníctve. 

Čo s migračnou krízou? Dozviete sa vo videu:

Najčítanejšie