Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mesto Snihurivka bolo ešte prednedávnom pod kontrolou ruskej armády. Teraz tam hľadajú a zneškodňujú míny
Zdielať na

Mesto Snihurivka bolo ešte prednedávnom pod kontrolou ruskej armády. Teraz tam hľadajú a zneškodňujú míny

SNIHURIVKA/UKRAJINA / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa dostal do oslobodenej oblasti pri Chersone. Mesto Snihurivka bolo ešte pred dvomi dňami pod kontrolou ruskej armády. Vstup do oblasti je stále zamínovaný a nebezpečný. Cely deň strávil s vojenskými pyrotechnikmi, ktorí zneškodnili aj delostrelecký granát, ktorý našli zarytý v ceste, kde pravé zaparkoval svoje spravodajské auto.

V smere na Snihurivku sa nachádza prvá obranná línia ruskej armády, ktorá blokovala vstup Ukrajincom do Chersonu. "Každú mínu, ktorú nevieme rozobrať, na mieste odpálime," vysvetlil Staz, je to jeho bojová prezývka. Za deň odpálili takmer desať mín. Štáb TV JOJ prechádzal aj cez dedinku Partizanske, ktorú kompletne zničili raketové útoky, delostrelecké granáty a tanky. Rasťo Striško bol s odmínovacou skupinou, do ktorej patrí aj Jurij. Jednu výbušninu našli pod asfaltom hlavnej cesty. Zrejme granát, ktorý sem dopadol, sa zaryl do asfaltu ale nevybuchol.

Zamínované polia a cesty sú aj ukrajinskými mínami. Ukrajinci nimi takto ochránili strategické mesto Mykolajiv, vzdialené od okupovaného Chersonu len pár kilometrov. Celá oblasť je posiata tisíckami výbušnín, z ktorých vidieť len časť. V jednom okamihu sa štáb TV JOJ stal súčasťou obranného útoku ukrajinskej stíhačky. Ukrajinské lietadlo zničilo odhalený rusky rádiolokátor. Hoci je oblasť pod kontrolu Ukrajincov, Rusi sú aktívni stále. Míny sú dôvod, prečo do týchto miest novinárov polícia zatiaľ nepúšťa.

Po ceste smerom do dedín a miest, kde znova veje ukrajinská vlajka, odmínovací tím naďalej hľadal ďalšie výbušniny. Delostrelecké granáty tu nechali Rusi, keď sa z oblasti stiahli. Zhodili im ich padákmi ruské transportné lietadlá. V jednom okamihu odhalili ďalší delostrelecký granát zarytý v asfalte práve tam, kde reportér TV JOJ Rasťo Striško odstavil auto. Od kolesa bol len meter. O pár minút granát odpálili.

Príchodom večera skončil aj odmínovací tím. So svojou prácou budú pokračovať aj ďalšie dni, aby sa oblasť stala bezpečnou pre ľudí, ktorí sa zrejme onedlho budú chcieť vrátiť do ich vlastného domova.

Súvisiace články

Najčítanejšie