Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Politici reagujú na vývoj situácie v Poľsku: Budeme zodpovedným spojencom, reaguje Heger
Zdielať na

Politici reagujú na vývoj situácie v Poľsku: Budeme zodpovedným spojencom, reaguje Heger

BRATISLAVA / Politici reagujú na udalosť v Poľsku, kde rakety zasiahli krajinu a zabili dvoch ľudí.

"So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom," zareagoval predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollára (Sme rodina) povedal, že v prípade, ak na územie Poľska dopadli ruské rakety, bude považovaný za incident voči členskému štátu NATO. "Pevne veríme, že Poľsko bude v tomto prípade reagovať rozvážne a vo všetkých  krokoch by malo mať plnú podporu Slovenskej republiky," dodal.

"Informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy. Počkajme však na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách. Dôverujem tomu, že reakcia nás a našich spojencov bude rozvážna, rozumná a primeraná. Vyjadrila som prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu a solidaritu poľskému ľudu," napísala v reakcii prezidentka Zuzana Čaputová.

"Nateraz predpokladáme, že Poľsko požiada v zmysle čl. 4 Washingtonskej zmluvy konzultácie medzi spojencami, ale nepredpokladáme, že bude požadovať reakciu v zmysle článku 5. Logickým krokom by bola požiadavka na ďalšie posilnenie ochrany spojeneckých krajín na východnom krídle NATO," zareagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že Slovensko bude stáť na strane Poľska.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) situáciu v Poľsku dôrazne odsúdil. "Počkám si na definitívne potvrdenie informácií od renomovaných zdrojov. Aktuálne som v Bukurešti na ministerskej konferencii Salzburského fóra, kde spolu s ministrami vnútra o tejto téme aktívne v tejto chvíli debatujeme a zajtra zaujmeme stanovisko," dodal.

Ministerka investícií a líderka Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti napísala, že útok, či už náhodný alebo zámerný, je dôkazom "šialeného teroristického režimu", ktorý vládne v Rusku. "Tento režim nerešpektuje žiadne pravidlá ani dohody. Slovenskí politici, a nie je ich málo, ktorí presadzujú lokajský prístup k Rusku, ohrozujú mier a základné bezpečnostné záujmy ľudí na Slovensku. Jedinou šancou na udržanie mieru v našich krajinách je spoločná obrana a spoločný postup," dodala.

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer vyjadril sústrasť Poľsku, nad situáciou taktiež vyjadril znepokojenie. "Plne podporujeme čo najskoršie vyšetrenie incidentu. Sme v intenzívnom kontakte v rámci vlády Slovenska, ako aj s našimi spojencami v NATO a partnermi v Európskej únii," dodal.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga reagoval, že musíme chrániť každú časť NATO. "Dnes sú to zrejme zablúdené rakety, zajtra môžu byť cielené. Dnes je to Przewodów, zajtra to môže byť Ubľa. Dnes je to Ukrajina, zajtra to môže byť Slovensko," reagoval na sociálnej sieti.

"V tejto chvíli myslíme na našich poľských priateľov a spojencov," napísala strana Sloboda a Solidarita. "Posledné tri dni sme s našimi poľskými priateľmi sedeli vedľa seba na rokovaniach Cosac-u v Prahe. Síce sme sa rozišli, ale myšlienkami ostávam s nimi aj s celým Poľskom. Sme na strane našich spojencov, susedov a priateľov," reagovala poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková.

Exministerka vnútra a poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) reagovala, že stojme pri našich poľských susedoch. "Momentálne treba však zachovať chladnú hlavu a počkať na výsledky vyšetrovania," dodala na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie