Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oslobodená Novopetrovka: Rusi zničili most, aby sa tam nedostala ukrajinská armáda
Zdielať na

Oslobodená Novopetrovka: Rusi zničili most, aby sa tam nedostala ukrajinská armáda

NOVOPETROVKA / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa dostal do ďalšej oslobodenej dediny v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Pracuje v miestach, ktoré ukrajinská armáda stále čistí od mín a granátov, ktoré tam nechali ustupujúci ruskí vojaci.

Na ceste k ruským barikádam ležia nevybuchnuté granáty. Ešte pred pár dňami to bola ruská strana frontovej línie. Prázdne zákopy z ktorých ešte pred týždňom pálili na ukrajinské obranné pozície. Teraz tam ležia ich odhodené mínomety a pôsobia ako artefakty, pod ktorými môže byť nastražený granát alebo mína. V malej dedine žili miestni v pivniciach pod okupáciou od februára. Bez jedla, elektriny, vody, kontrolovaní armádou každý jeden deň.

"Mierili na nás samopalmi a zakazovali nám vychádzať von. Ľudia sa ich báli," hovoria muži, ktorých Rasťo Striško stretol vo vnútri Novopetrovky. "Môjho kamaráta popravili," hovorí Sergej. Údajne pre podozrenia že podával informácie o Rusoch v dedine ukrajinskej armáde. Myslí si, že ho udali miestni kolaboranti. 

Aby sa do dediny nedostala ukrajinská armáda, Rusi zničili most. Toto je prvýkrát, čo ľuďom mohla humanitárka priniesť potraviny a lieky. Mnohí dedinčania nemajú topánky, niektorí chodia len v papučiach. Po jedlo prišli ženy na bicykloch, muži na traktoroch, chlapci na motorkách. Nikomu nevadí, že prší a je zima. Dôležité je, že opäť budú mať čo jesť a Rusi sú preč.

Na oslobodenú Novopetrovku ticho padá dážď. Pri štábe TV JOJ sa zastavuje pani Svetlana. Povie, že v dedine je veľa nezvestných. Hovorí o oskalpovanom susedovi a mučení. Videla, ako niektorých dedinčanov, keď Rusi prišli, vyberali z domov s vrecami na hlavách. Na odmínovanie Novopetrovky na frontovej línii dedinčania musia počkať, začne až o niekoľko týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie