Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Heger reaguje na lekárov: Vláda novým požiadavkám nevyhovie
Zdielať na

Heger reaguje na lekárov: Vláda novým požiadavkám nevyhovie

BRATISLAVA / Vláda nesúhlasí s návrhom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) navýšiť koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom na 0,03-násobok priemernej mzdy. Platí jej pôvodná ponuka, že základný plat atestovaného lekára s 10-ročnou praxou by mohol stúpnuť o 25 percent a atestovaného lekára s 20-ročnou praxou o 35 percent. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Vláda naďalej trvá na tom, že ponuka, ktorú dostali zdravotníci, je férová a veľkorysá. Na brífingu na Úrade vlády zdôraznili, že ďalšie navýšenie platov pre lekárov si štát nemôže dovoliť v takej miere, ako to požaduje LOZ. "Chcem poukázať na nekorektný argument pána Visolajského, že sme neboli ochotní rokovať cez víkend," začal predseda vlády Eduard Heger s tým, že víkendoví termín bol odborárom ponúknutý. 

"My zdravotníctvo netunelujeme," pokračoval predseda vlády s akcentom na to, že jeho vláda chce, aby mali slovenskí občania západné zdravotníctvo. Zdôraznil aj to, že dostať sektor zo zdedeného stavu nie je otázka na niekoľko mesiacov. 

Heger dodal aj to, že zachrániť situáciu môžu už len odborári. Igor Matovič uviedol, že Visolajského tvrdenia o tom, že vláda porovnáva neporovnateľné, sú klamstvo. "Priemerný plat je aj s príplatkami," dodal Matovič, ktorý niekoľkokrát zdôraznil, že požiadavky lekárov sú nesplniteľné. 

Viac vo videu:

Lekári predložili ďalšie požiadavky

Lekárske odborové združenie v tlačovej správe uviedlo, že sa po zvážení priebehu predchádzajúcich rokovaní rozhodlo dať vláde verejnú ponuku na dohodu. Ide o ústupky, ktoré sú až na úrovni ponuky vlády SR z 16.11.2022, pričom oproti ponuke vlády žiada len o 1% navýšenie za odpracované roky, pričom ponuka vlády bola 0,02 za rok praxe a LOZ žiada 0,03.

LOZ ďalej poznamenalo, že sa rozhodlo zásadne ustúpiť v mzdách, nemieni však ustúpiť od ostatných siedmich požiadaviek. "Vyše roka žiada, aby vláda konečne riešila problémy našich nemocníc a zdravotníctva. Postoj LOZ sa nemení stále žiada splnenie 8 požiadaviek a riešení, ktoré slovenské nemocnice potrebujú. Napriek tomu vláda zámerne obmedzuje verejnú diskusiu len na jedinú vec – mzdu lekára. Lekárske odborové združenie mrzí, ak sú občania SR zavádzaní číslami o počte lekárov v nemocniciach, o českých platoch, o číslach, ktoré neporovnávajú riadny pracovný úväzok, ale neznámy počet nadčasových hodín," uviedol v mene lekárskych odborov ich šéf Peter Visolajský. 

Visolajský ďalej tvrdí, že mzdy, ktoré uvádza minister financií sú nekorektné a hrubo zavádzajúce, pretože účelovo zamlčuje, že sú dosiahnuteľné len s obrovským a často nezákonným počtom nadčasovej práce. Ďalej sa odvoláva na to, že tlačovkami a vyhláseniami k mzdám lekárov vláda a ministri len zakrývajú svoju neschopnosť, či neochotu riešiť problémy slovenského zdravotníctva a LOZ preto chce túto nedôstojnú debatu jednoznačne ukončiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie