Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Nevyhnutnou výbavou vojakov a policajtov je aj turniket. Prvú pomoc musia zvládať dokonale
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Nevyhnutnou výbavou vojakov a policajtov je aj turniket. Prvú pomoc musia zvládať dokonale

MYKOLAJIV / Od začiatku vojny na Ukrajine sa stal nevyhnutnou výbavou každého vojaka a policajta takzvaný turniket. Život zachraňujúce špeciálne škrtidlo je pri zraneniach raketami, granátmi a výbušninami podstatné pre zastavenie krvácania. Musia ho vedieť použiť vojaci aj policajti.

Denis a Pavel. Dvaja inštruktori streľby, obrany a urgentnej medicíny. V policajnej výcvikovej hale v Mykolajive denne cvičia policajtov. Tí v meste pri frontovej línii neustále hliadkujú a pátrajú po nebezpečných osobách. Aktuálne aj ruských vojakoch. Niektorí údajne pri ich úteku z oblasti zahodili uniformy a zamiešali sa medzi civilistov. Okrem streľby potrebujú výcik prvej pomoci. Sú medzi prvými na miestach raketových či granátových útokoch. Výbuchy obetiam spôsobujú devastačné poranenia. Zastavenie krvácania a privolanie záchranky musia zvládnuť dokonale. 

Výcvik skončil a obaja inštruktori majú čas aj pre mňa. Pavol drží v ruke môj turniket. Taktické škrtidlo pre zastavenie krvácania pomocou jednej ruky. Stiahnuť, otočiť a zaistit. To je jeho úlohou. Ak ide o nohu, tak čo najviac k slabinám, tam kde je tepna a trikrát zatočiť, zafixovať a je to. "Učíme zvládnuť prvú pomoc rýchlo, efektívne a správne. Musia to vedieť robiť automaticky," povedal Pavel. 

Denis sa stal inštruktorom taktickej streľby a obrany dopadom prvej rakety na Ukrajinu. Pre jeho znalosti ho zobrali okamžite. "Raketa preletela nad našim domom a vedel som, že začala vojna. Mal som výcvik tak ma hneď zobrali," doplnil. Denis končí s Pavlom ďalší výcvikový deň. Policia Mykolivskej oblasti má takmer 700 policajtov. Olena Chovan z vedenia policie hovori, že pre vojnový stav výcvik vykonávajú každý deň. V menších skupinách. "Strieľajú po nás aj zakázanou muníciou. Na miestach útokov je vela zranených a preto musíme ovládať tieto zručnosti," dodala Olena.  

Súvisiace články

Najčítanejšie