Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dobrá voľba Kusému stopla členstvo v strane. Vylúčiť ho zatiaľ neplánuje
Zdielať na

Dobrá voľba Kusému stopla členstvo v strane. Vylúčiť ho zatiaľ neplánuje

BRATISLAVA / Predsedníctvo strany Dobrá voľba a Umiernení dnes v súlade so stanovami rozhodlo o pozastavení členstva Rudolfa Kusého v strane. Za pozastavenie členstva hlasovali všetci prítomní členovia predsedníctva.

"Osobne chcem vyjadriť veľké znepokojenie nad informáciou o obvinení Rudolfa Kusého z korupcie. Poznali sme ho ako úspešného regionálneho politika, a toto obvinenie je veľmi vážne," povedal predseda strany Tomáš Drucker.

Korupcia je podľa neho zlo, ktoré poškodzuje našu spoločnosť, oslabuje dôveru ľudí vo verejné inštitúcie, je v rozpore s hodnotami, ktorým strana verí. "Obvinenie človeka, ktorý bol naším spolupracovníkom, sa nás dotklo," zdôraznil exminister Drucker.

Dodal, že predsedníctvo strany rešpektuje prezumpciu neviny. O vine môže rozhodnúť iba nezávislý súd. "Ale neschovávame sa, nevyhovárame sa, nebudeme okolo toho špekulovať, politizovať, spochybňovať," povedal Drucker, podľa ktorého je úlohou predsedu aj predsedníctva strany ukázať verejnosti, že situáciu berú vážne.

"Dnešné rozhodnutie predsedníctva považujeme za nevyhnutnú podmienku, aby sme sa ako strana Dobrá voľba a Umiernení naďalej vôbec mohli uchádzať o dôveru voličov," dodal na tlačovej konferencii. 

Nové výdavky

Predsedníctvo bolo zároveň dodatočne informované, že mediálna agentúra, s ktorou kandidát spolupracoval, po obdržaní oneskorených a dodatočných faktúr od dodávateľov a kontrole ich relevantnosti eviduje neuhradené výdavky.

Vo vzťahu k strane Dobrá voľba a Umiernení ide približne o 41-tisíc eur. Ide predovšetkým o vyúčtované náklady za kampaň na sociálnych sieťach, inzerciu v posledných dňoch kampane a náklady za outdorovú inzerciu.

"O existencii tohto záväzku sme doteraz nemali informácie. O vzniknutej situácii už rokujeme so stranami KDH a SME rodina, ktoré kandidatúru pána Kusého aj finančne podporili," priznal líder Dobrej voľby. 

Strana Dobrá voľba a Umiernení doteraz prispela na kampaň cez transparentný účet sumou 105-tisíc eur. "Rovnako otvorene sa staviame aj k tomuto dodatočnému výdavku, o ktorom sme neboli doteraz informovaní," zdôraznil Drucker ďalej. Strana, ako jeden z piatich koaličných partnerov, je pripravená svoj podiel uhradiť.

Najčítanejšie