Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Vojaci poškodené zbrane a vozidlá opravujú priamo na fronte. Náhradné diely chýbajú
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Vojaci poškodené zbrane a vozidlá opravujú priamo na fronte. Náhradné diely chýbajú

CHERSON / Na frontových líniách Ukrajiny sú vojaci odkázaní sami na seba. Reportér TV JOJ Rastislav Striško strávil deň s posádkou tankovej čaty, ktorá prechádzala donedávna obsadenými ruskými líniami. Ich tank poškodila mína. Teraz ho opravujú, aby sa mohli presunúť na ďalšiu bojovú pozíciu. Vojaci bežne svoje poškodené zbrane a vozidlá opravujú priamo na fronte, kde im chýbajú náhradné diely.

Na frontovej línii Chersonu

Tanková čata bojovala osem mesiacoch na obranných líniách. Cestou domov prechádzala s tankami rovnakou zamínovanou cestou, ktorou sa reportér TV JOJ Rasťo Striško dostal do okupovaných dedín. Jeden z ich tankov nabehol na mínu. Silná explózia ich 40 tonový kolos odhodila z cesty ako osobné auto.

Alexander s prezývkou Bajker, veliteľ poškodenej mašiny, je rád, že výbuch míny prežil aj so svojou posádkou. Práve mal narodeniny. "Tak, stalo sa. Opravíme ho a ešte s ním budeme môcť bojovať. Som tridsať rokov v armáde a roky na fronte. Cestou domov ma takmer zabila mína" hovorí. Dva ďalšie tanky vytiahli zo zamínovaného poľa. 

Zhodené pasy ležali na ceste, na ktorej posádka nasledujúce dni musela tank opravovať, spať tam a prežívať. "Koľko ruských nepriateľov sme ním už zničili? Nevieme. Veľa," povedal. S tankom operujú na 8 kilometroch štvorcových. Bajker ako veliteľ tanku ukázal, ako ďalekohľadom určuje ciele útoku.

Oprava je pre posádku nesmierne nebezpečná

Pre nepriateľa sú totiž odkrytí ako na dlani. Ostatné tanky z čaty museli odísť. Náhradné diely na fronte chýbajú. Vojaci sú preto kreatívni a diely hľadajú všade. Napríklad zo starého džípu dokážu použiť rám, ktorý im chýba. 

Zamínované polia Chersonu zakryla tma. Teplota klesla na -5 stupňov. Posádka zničeného tanku spí na ceste, kde ich zohrieva oheň. Na ďalší deň s opravou budú pokračovať. Na novú palebnú pozíciu sa musia presunúť čo najskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie