Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po domácnostiach prišli na rady aj firmy: Vláda pomôže podnikom s cenami energií prostredníctvom dotácií
Zdielať na

Po domácnostiach prišli na rady aj firmy: Vláda pomôže podnikom s cenami energií prostredníctvom dotácií

BRATISLAVA / Po domácnostiach sa dočkali aj podniky. Ministerstvo hospodárstva pod vedením Karla Hirmana spustilo dotačnú výzvu.

Podniky si už môžu požiadať o štátnu pomoc s cenami energií. Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo výzvu na dotácie cien elektriny a plynu v celkovej výške 359,8 milióna eur. Štát preplatí žiadateľom za mesiace august a september tohto roka 80 % z rozdielu ceny plynu a elektriny, ktorú firmy zaplatili nad stanovený strop.

Na tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva Karel Hirman. "Spúšťame dnes schému pomoci prakticky pre všetky podnikateľské subjekty, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť," uviedol minister.

Hirman spresnil, že august a september vybral rezort na preplatenie časti nákladov na energie preto, lebo vtedy bol ceny najvyššie a zároveň už sú uzatvorené fakturácie zo strany dodávateľov. Strop na cenu plynu stanovila vláda na 99 eur za magawatthodinu (MWh) a pri elektrine je to 199 eur/MWh.

Hirman dodal, že výzva je pripravená tak, aby nezaťažovala podnikateľov zbytočnou byrokraciou. Najnižšia suma, ktorú rezort preplatí, je 50 eur a najvyššia 500.000 eur. Výzva sa vzťahuje na všetky sektory podnikania okrem úverových a finančných inštitúcií. Podnikatelia môžu o peniaze požiadať do 22. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie