Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyzývam rodičov, aby s deťmi nechodili do ambulancie hneď v prvý deň choroby, hovorí pediater Martin Matejka
Zdielať na

Vyzývam rodičov, aby s deťmi nechodili do ambulancie hneď v prvý deň choroby, hovorí pediater Martin Matejka

BRATISLAVA / Slovensko možno čaká ďalšia vlna zatvárania škôl a škôlok. Chorobnosť stúpa do veľkých rozmerov a choré deti napĺňajú čakárne lekárov. Pediater Martin Matejka prosí rodičov, aby s návtevou lekára počkali a prvé dni liečili svoje deti doma.

Je situácia naozaj taká kritická, ako sa hovorí? 

Chorobnosť na našich ambulanciách je extrémna. Denne ošetrujeme okolo 80 detí. Posledný týždeň začala chrípka, predtým sme mali mononukleózy, hemofily, streptokoky. 

Respiračné ochorenia teda vystriedali koronavírus? 

Koronavírus je momentálne veľmi ziedkavý, zvýšil sa výskyt bežných ochorení, tým, že sa deti dostali do kolektívov. Pediatrov je málo a skutočne sme extrémne vyťažení a unavení. Chcel by som vyzvať všetkých rodičov, aby s deťmi nechodili do ambulancie hneď v prvý deň choroby. Prosím ich, aby tie prvé dni skúšali deti liečiť doma. 

Na jednej školu sa už objavil aj svrab, viete si to vysvetliť? 

Vieme o tom, ale nevieme, ako k tomu došlo. Momentálne sa ale zatvárajú viaceré školy a škôlky na 5 dní. 

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová sa vyjadrila, že chorobnosť je najvyššia za posledné desiatky rokov. Je to skutočne tak? 

Musím potvrdiť jej slová, s takouto chorobnosťu sme sa nestretli dlhú dobu. Je takmer dvojnásobná ako pred pandémiou koronavírusu, pret treba analyzovať túto situáciu. 

Jedinou cestou je len zatvorenie škôl? 

Bohužiaľ, momentálne je to nazaj nevyhnutné. Vidíme to ako my, tak aj rodičia. V triedach je osem detí z dvadsiatich a podobne. Situácia je naozaj vážna a zatváranie je nevyhnutné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie