Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na módnu ikonu Vivienne Westwood si spomínajú mnohé známe osobnosti, moderátor TV JOJ s ňou blízko spolupracoval
Zdielať na

Na módnu ikonu Vivienne Westwood si spomínajú mnohé známe osobnosti, moderátor TV JOJ s ňou blízko spolupracoval

BRATISLAVA / Umelkyňa, rebelka, aktivistka. Viviane Westwood, ktorá začlenila punk do uhladeného módneho mainstreamu a priniesla tričká s nápismi, ktoré ukazovali svetonázor. Za britskou módnou ikonou, Dámou Vivienne Westwood dnes smúti celý nielen módny svet.

Viviene Westwood začala ako módna odpadlíčka, stála na čele britského punkového hnutia 70-tych rokov a stala sa tak svetovo významnou osobnosťou, že jej kráľovná Alžbeta II. udelila titul. Za zásluhy v oblasti módy sa stala Dámou britského impéria. Vivienne Westwood zomrela v kruhu svojich najbližších 29. decembra.

Poklony slávnych

"Vivienne Westwood, návrhárka, ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 81 rokov, posunula módu smerom k surovým predstavám o kráse, k svojej eklektickej politike a svojmu celoživotnému odhodlaniu zbaviť sa zábran a rozvrátiť všetky normy," uviedli New York Times na sociálnej sieti. 

"Odmietala koncept starnutia. Keď prišla na operu Gavalier s ružou do Covent Garden a zostala na afterparty, domov sa odviezla na bicykli. Naposledy, keď sme sa stretli hovorila, že má v hlave riešenia klimatickej krízy. Absolútne som jej verila," pokračovala operná diva Reneé Fleming.

K tým, ktorí venovali módnej ikone spomienku, patrila aj kapela Duran Duran. "Bez nej by nebol žiaden punk, žiadne Pistols a žiadna budúcnosť. Bola skutočne milou dámou, ktorá nikdy nerobila kompromisy. Taká, ako ona už nepríde. Málokedy je deň, kedy by Vivienne neovplyvnila môj výber oblečenia. Ku komu budeme teraz vzhliadať?" uviedli taktiež na sociálnej sieti. 

Vivienne Westwood nebola cudzia ani stredná Európa. Jednu zo svojich kolekcií predstavila aj v bratislavskej Starej tržnici. Jednu prehliadku mala aj na Pražskom hrade. S návrhárkou v tom čase spolurpacoval aj moderátor TV JOJ Bruno Ciberej. Viac o Westwood sa dozviete v rozhovore. 

Vplyv návrhárky u nás

Viviane Westvood významne ovplavnila aj mladého slovenského módneho dizajnéra Lukáša Krnáča. 
"Určite to je dizajnérka, jedna z mála, ktorá ma najvýraznejšie ovplyvnila v rámci mojej tvorby. Čo mi na nej prišlo najviac fascinujúce je asi to akým spôsobom dokázala komunikovať príbeh, alebo myšlienku. Či už to boli staršie kolekcie minikrimi, alebo o pirátoch, alebo potom novšie kolekcie zamerané na ekológiu a životné prostredie," povedal Krnáč pre TV JOJ.

Mnohých možno prekvapí, že Vivien Westwood začínala ako učiteľka. Pre The Guardian prezradila, že bola "veľmi dobrou učiteľkou, ale narozdiel od kolegov mala najradšej žiakov, ktorí iným spôsobovali vrásky - tých malých rebelov," Jej dizajnérska tvorba však učila generácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie