Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
30 rokov v kultúre: Sme mladý štát, vôbec nevieme, kam vlastne patríme
Zdielať na

30 rokov v kultúre: Sme mladý štát, vôbec nevieme, kam vlastne patríme

BRATISLAVA / Kultúra po 30 rokoch samostatnosti prežíva nie vďaka politikom v štáte, ale zásluhou ľudí, ktorí ju robia. Na tejto skutočnosti sa zhodujú herec Richard Stanke, režisér Peter Bebjak, otec Pohody Michal Kaščák, aj literárny publicista Dado Nagy.

S nedostatočným financovaním a nedostatkom vízie zo strany čelných predstaviteľov štátu, bojuje kultúra už od vzniku Slovenskej republiky. Po ére mečiarizmu dostali kreatívne povolania aj ďalšiu ranu a to počas pandémie covidu.

"Ministerstvo kultúry je na tom tak, že títo ešte budú chcieť dáky post, tak im dáme ministra kultúry. Neprišiel tam žiaden človek, ktorý by mal dlhodobú víziu, ktorá by sa vôbec stihla začať realizovať, nieto realizovať," vyjadril sa v relácii na JOJ24 člen Činohry SND Richard Stanke. 

Literárny publicista Dado Naď doplnil, že "širšia koncepcia je na dlhšie obdobie a ak niečo v literatúre prinieslo zmenu, bol to vznik Fondu na podporu umenia. Viem si, ale predstaviť, že by to mohlo byť oveľa lepšie".

"Veľa ľudí považuje kultúru len za zábavu, ale kultúra v sebe nesie vzdelanie, nesie istú identitu národa a niečo, čím sa dá chváliť," pokračoval v relácii režisér Peter Bebjak. 

Politikov kultúra nezaujíma

Politici na svojich kritikov z radov umelcov často útočia a tento slovník prebrali aj občania. Umelci majú zároveň pocit, že politikov kreatívna tvorba nezaujíma. "Ja si ani nepamätám, že by ten záujem o kultúru od predstaviteľov vlády, hociktorej od vzniku, bol," poznamenal známy herec. 

A niet sa čomu čudovať. Stačí ak sa pozrieme na aktuálne zloženie výboru NR SR pre kultúru a médiá. DJ Stanislav Mizík z ĽSNS, či poslankyňa OĽaNO Monika Kozelová, ktorá nerozozná fanfáry z opery Svätopluk skladateľa Eugena Suchoňa od soundtracku Star Wars skladateľa Johna Williamsa. Zrejme aj týmito menami sa dá odôvodniť to, že pri znižovaní DPH pre gastro a šport sa na kultúru opäť raz zabudlo.

"Bavíme sa v parlamente o znížení DPH pre šport a gastro a kultúra zostala opäť nepovšimnutá. Keď sa pozrieme na ministrov kultúry, ktorých sme mali, tak to nie je žiadna sláva," kontroval organizátor Pohody Michal Kaščák. 

Podľa stand-up komika Sama Trnku je odpoveď jasná: "Sme mladý štát, máme len 30 rokov a sami ešte nevieme kto sme. Pri otázke personálnej vyprázdnenosti si vždy spomeniem na Satinského skeč, ako bola opera pridruženou výrobou pri JRD."

ODHL NJ TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie