Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SaS opäť mení svoj postoj: Je ochotná podporiť aj júnový termín predčasných volieb
Zdielať na

SaS opäť mení svoj postoj: Je ochotná podporiť aj júnový termín predčasných volieb

BRATISLAVA / Bude znova všetko inak? SaS dala vedieť, že nemá problém ani s júnovým termínom predčasných volieb. Boris Kollár zase uviedol, že chce presadiť zákon, ktorý by vládu prinútil ísť do predčasných volieb pol roka od svojho pádu.

Strana SaS je pripravená na rokovania o zmene termínu predčasných parlamentných volieb. Na iniciovanie rokovaní vyzýva predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára. SaS odmietla slová Kollára, že si septembrový termín praje šéf strany Richard Sulík. Ak by sa partneri dohodli na júnovom termíne, SaS s tým bude súhlasiť.

"My rešpektujeme dohodu, ktorá vznikla na úrovni bývalých koaličných partnerov. Termín 30. september bol kompromisom, s ktorým súhlasila aj pani prezidentka a všetci partneri. Preto budeme hlasovať za septembrový termín," uviedol v stanovisku SaS Sulík. Dodal, že Kollár najskôr súhlasil so septembrovým termínom.

"Ak však vznikne dohoda všetkých partnerov na júnovom termíne, budeme s takouto dohodou súhlasiť. Vyzývame preto Borisa Kollára, ktorý najskôr súhlasili so septembrovým termínom a teraz dáva najavo svoju nespokojnosť, aby namiesto nariekania v médiách, inicioval rokovania na zmenu termínu. SaS je na takéto rokovania pripravená,“ pripomenul predseda SaS Richard Sulík.

Smer-SD navrhuje máj

Zatiaľ čo Hlas-SD Petra Pellegriniho presadzuje termín v júni, Smer-SD by chcel predčasné voľby ešte v máji. Je však možné sa domievať, že by predčasné voľby v júni podporila aj strana Roberta Fica. Dátum v júni by odobrilo aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára. 

Proti by tak zrejme zostalo hnutie OĽaNO Igora Matoviča, čo je zároveň najväčší poslanecký klub v parlamente. Aktuálne má 37 poslancov.Na druhej strane je poslancov okolo Petra Pellegriniho 11, poslanecký klub Sme rodina má 17 poslancov, klub SaS 20 a Smer-SD 27 poslancov. Otázne však zostáva, ako by zahlasovali nezaradení poslanci, ako Tomáš Valášek a Miroslav Kollár.

Práve Kollár v piatok predstavil Modrú koalíciu po boku Mikuláša Dzurindu a je teda možné, že práve táto nová strana by potrebovala viac času na vytvorenie kandidátnej listiny do volieb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie