Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Záchranári a hasiči sa vrátili z Turecka. Slovensko poslalo 6 ton pomoci a prispelo 100-tisíc do fondu
Zdielať na

Záchranári a hasiči sa vrátili z Turecka. Slovensko poslalo 6 ton pomoci a prispelo 100-tisíc do fondu

BRATISLAVA / Záchranný tím, ktorý pomáhal v Turecku sa vrátil na Slovensko. Na letisku Milana Rastislava Štefánika ich vítali dočasne poverený premiér Eduard Heger, ale aj dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Záchranný tím vyslobodil spod trosiek 12 ľudí. Za to sa im poďakoval aj dočasne poverený šéf vlády. Eduard Heger zároveň zdôraznil, že dnes odoslalo Slovensko vládnym špeciálom humanitárnu pomoc, ktorá je teraz na územiach postihnutých zametrasením obzvlásť dôležitá. 

Záchranárom sa poďakoval aj dočasne poverený minister vnútra a zdôraznil, že celá misia bola veľmi náročna. "Dokázali sme medzi prvými zareagovať a medzi prvými sme boli na mieste," pokračoval Mikulec, ktorý uistil verejnosť, že Slovensko bude humanitárne pomáhať Turecku a Sýrii aj naďalej. To potvrdila aj štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková. "Som veľmi rada, že rezort diplomacie je súčasťou väčšieho tímu," uviedla na margo humanitárnej pomoci, ktorej Slovensko zatiaľ doručilo 6 ton.

Poďakovala sa aj dvom zastupiteľským úradom, ktoré pôsobia v regióne. Práve naše veľvyslanectvá pomáhajú pri rozdeľovaní humanitárnej pomoci. Zároveň zdôraznila aj to, že Slovensko prispelo sumou 100 tisíc eur do fondu WHO, ktorý je určený na pomoc v mimoriadnych situáciách. V pláne je poslať aj ďalšie lietadlo s humanitárnou pomocou, a to v najbližších dňoch. 

Člen záchranného tímu sa vyjadril aj k zhoršenej bezpečnosti záchranárov. "Aj pre nás to bol krst ohňom," poznamenal s tým, že cvičenia, ktoré absolvovali, im v tejto situácii nepomohli. Akcie prebiehali improvizovane a za veľkého ohrozenia života. "Ľudia na mieste boli z udalosti zúfalí, často nás tlačili aj do nemožných akcií," priznal záchranár s tým, že takéto správanie je v prípade takejto obrovskej tragédie pochopiteľné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie