Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na hrane s Tomášom a Matovičom: V štúdiu sa strhla krutá hádka, Tomáš chce podať na lídra OĽaNO trestné oznámenie
Zdielať na

Na hrane s Tomášom a Matovičom: V štúdiu sa strhla krutá hádka, Tomáš chce podať na lídra OĽaNO trestné oznámenie

BRATISLAVA / Vyhrotená atmosféra vo vzťahu k novinárom, rozpady strán a snahy zlepiť, čo je rozbité. A popri tom mimoriadne schôdze, ktoré sú, aj nie sú zároveň. A nebol by to Igor Matovič, keby sa nepostaral o nejakú atómovku. Práve expremiér a exminister financií Igor Matovič (OĽaNO) a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš (Hlas-SD) diskutovali v štúdiu Na hrane TV JOJ o aktuálnych témach.

Polícia zadržala muža, ktorý sa vyhrážal moderátorke Marte Jančkárovej. Bude to brzdiť Igora Matoviča? Ten hneď uviedol, že sa chce vyjadriť k minulotýždňovej téme.

"Arpáda Soltésza som označil za odpad a myslím si, že je to odpad novinárskej brandže," poznamenal s tým, že nikdy nepovedal, že dobrý novinár je mŕtvy novinár. Podľa Matoviča je podlé, keď sa takto niekto správa. "Arpád Soltész je zlý človek," pokračoval Matovič. 

"Ja mám rétorické cvičenia na adresu novinárov tým, že ich vyzývam, aby boli objektívni," uviedol ďalej s tým, že okrem komentátora Arpáda Soltésza aj Cynickú obludu Rada Ondrejíčka. Na to, či si vezme na svedomie, ak sa komentátorovi TV JOJ niečo stane, odmietol odpovedať. Matovič nevynechal ani obľúbené vizuálne pomôcky. 

Erik Tomáš odsúdil utoky na Martu Jančkárovú. "Vyzývam novinárov na zodpovednosť pri spracovaní tém, lebo nie vždy to je poriadne," doplnil a dodal, že vulgárne útoky samozrejme odsudzuje. 

Lengvarského ostrý odchod

To, že medzi Igorom Matovičom a Vladimírom Lengvarským to vrie, nie je žiadnym tajomstvom. Matovič odkázal na svoj profil na sociálnej sieti. "Všetci v parlamente jej hovoríme Janka Penta Cigániková," uviedol a tvrdil, že má na svoje tvrdenia aj  dôkazy. Matovič Lengvarskému vyčítal aj to, že 90 miliónov rozdelil najmä medzi súkromné nemocnice. "Nepotrebujem dôkazy na súd," pokračoval na margo vyjadrení saskárky, ktorá uviedla, že si to s ním vybaví cez OČTK a súd. Lengvarského obvinil, že Plán obnovy nezvládol.

"Je symbolické, že po troch rokoch tejto vlády sa zdravotníctvo dostalo do stavu, že musí byť v rukách patológa," poznamenal Erik Tomáš a vyratúval všetky prešľapy tejto vlády, a to vrátane obetí pandémie, ale aj nedostatku liekov na trhu.

"Rezort zdravotníctva má pod kontrolou OĽaNO a viedlo ho OĽaNO, zodpovedné je OĽaNO, pán Matovič, pán Heger a pán Lengvarský," rozhorčil sa Tomáš a vyzval prezidentku k tomu, aby okamžite zariadila predčasné voľby a "nepozerala sa na to, ako ešte 7 mesiacov bude vládnuť odvolaná vláda". Podpredseda Hlasu-SD dodal, že to čo sa deje, je vrchol. 

Voľby skôr ako v septembri zrejme nebudú

Matovič nesúhlasí s tým, aby boli predčasné voľby skôr než v septembri. Ďalej argumentoval aj tým, že jeho vláda bojovala s najhoršou krízou v zdravotníctve. S Erikom Tomášom sa dostal kvôli "hriechom minulosti" do ostrej hádky. "Teraz budete čeliť trestnému oznámeniu vy," reagoval na jeho útoky Erik Tomáš. Matovič argumentoval článkom o plošnom testovaní v magazíne Science, "kde ešte žiadny vedec nikdy nemal článok""Po 12 rokoch rozkrádania zdravotníctva," zaútočil opäť Matovič. 

Smer-SD, ale aj Hlas-SD je podľa Matoviča mafia, ktorá ukradla 30 miliárd. "Minister financií bývalý toto rozpráva," rozhorčil sa Tomáš a Matoviča sa spýtal, kde je tých 9 miliárd. Tie mala mať vláda ako plus, keďže tvrdila, že sa ukradli 3 miliardy ročne. Erik Tomáš neschvaľuje to, aby odvolaná vláda vládla až do septembra. Prezidentka aj dnes zopakovala, že by voľby mali byť v júni.

Igor Matovič opäť tvrdil, že septembrový termín schválila hlava štátu, ale aj SaS. Podľa lídra OĽaNO je od schválenia termínu predčasných volieb pokoj. Vyzval prezidentku, aby rešpektovala ústavnú väčšinu v parlamente. Tomáš ho vyzval, aby prišiel do parlamentu a schválil júnový termín. "Je to nebezpečný precedens," uviedol Tomáš na margo vládnutie tejto odvolanej vlády. 

Ako to bude so spájaním strán?

Podľa Matoviča debatu o rozdelení viedol s Hegerom už v decembri a cieľom bolo spojiť menšie strany. "Bol by to veľký podraz smerom k Edovi Hegerovi, keby som tu predstavoval niečo, čo má predstaviť on," uviedol expremiér a exminister. Dodal aj to, že KDH má vždy vyššie prieskumy, než je potom realita. 

"Vyzerá to tak, že pravica sa rozmnožuje delením," zavtipkoval Tomáš a pokračoval, že spojenú pravicu si želá len 4 % občanov. "Ako by asi vyzerala vláda takýchto spojených strán, keď sa ani teraz tí 1 % s tými 4 % nevedia dohodnúť," doplnil hlasista, ktorý považuje debaty o budúcich koalíciách za urážku voličov. Podľa Matoviča sa Smer-SD a Hlas-SD rozdelili len preto, aby viac okradli ľudí. 

Matovič venoval Erikovi Tomášovi mlieko, aby sa naučil koľko stojí. "Vaše mlieko už je dávno rozliate, pán Matovič," kontroval Tomáš. 

Nekonenečné atómovky

Podľa Matoviča si väčšina ľudí priala, aby boli obchody v nedeľu zatvorené. To však nie je pravda, lebo odpovede behom ankety na svojom profile menil. Čo sa týka 500 eur za voľby, Matovič naďalej trvá na tom, že takáto "odmena" primeje ísť voliť aj 2 milióny ľudí, ktorí sú zhnusení z politiky. Tomáš tému uzavrel tým, že 500 eurami si chce Matovič občanov a voličov iba kúpiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie