Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezident ČR Petr Pavel: Prezradil, čo ho inšpiruje, ale pridal aj dôležitý odkaz Slovákom
Zdielať na

Prezident ČR Petr Pavel: Prezradil, čo ho inšpiruje, ale pridal aj dôležitý odkaz Slovákom

BRATISLAVA / K tomu, čo hlavu Českej republiky inšpiruje a teší, sa priznal v podcaste Daj NATO veľvyslanca pri NATO Petra Bátora.

Práve dnes absolvuje prezident ČR Petr Pavel svoju prvú zahraničnú návštevu na Slovensku. Pred inauguráciou sa však pridal k ďalším Slovákom a bol hosťom populárneho podcastu Daj NATO, kde odpovedal nielen na aktuálne otázky súvisiace s vojnou na Ukrajine, politikou, ale nevyhol sa ani tým osobným. 

Čo by si vybral, keby mal iba dve možnosti?

Súčasťou podcastu je aj rubrika, kde si hostia musia vybrať z dvoch (často absurdných) možností. Inak to nebolo ani v prípade nastupujúcej hlavy štátu Českej republiky. Pri otázke, či by ho viac rozladil chýbajúci gombík na saku alebo frčka na výložke, si Petr Pavel vybral frčku. To vzhľadom na jeho profesionálne pôsobenie zrejme nikoho neprekvapilo. 

Ak by si prezident mal vybrať, či urobí 100 drepov alebo 100 klikov, jednoznačne by si vybral kliky. Zároveň by radšej ignoroval nariadenie protokolu než zahranično-politického odboru a než otvorenie honorárneho konzulátu by si radšej vybral otvorenie krajanského festivalu. Ak by si mal vybrať medzi spisovateľmi Haškom a Čapkom, vybral by si toho druhého. 

Petr Pavel zároveň uviedol, že za horšiu než bolesť zuba považuje bolesť ucha. Počas otázok a odpovedí sa hlava ČR výborne zabávala. Ak by mal ísť na ďalšiu misiu, vybral by si Irak a namiesto zámku v Lánech by si vybral kúpele v Luhačoviciach.

Plánuje chodiť veľa do divadla

Práve návštevy divadla odporučil prezident ČR Petr Pavel ako niečo, čo je veľmi fajn. "V predvečer vyhlásenia druhého kola volieb som dostal pozvánku do vinohradského divadla na premiéru hry, ktorá je naštudovaním knihy od Jozefa Škoreckého a Dany Šmiřickej. I keď je to ťažká téma a bolo to v období vypätej kampane, tak som na to išiel rád," uviedol Pavel s tým, že to bola obrovská úľava od každodennej ťažoby kampane. 

"Preorientovanie do inej sféry bolo pre mňa úľavou a zároveň to bola motivácia chodiť do divadla častejšie, čo sa mi teraz aj určite podarí, pretože si na to ten čas budem môcť naplánovať," doplnil Pavel a kultúrne vyžitie odporučil aj občanom.

Na záver poslal odkaz aj Slovákom: "Nenechajte sa príliš ovplyvňovať populizmom, najmä tým, ktorý vám bude tvrdiť, že súnáležitosť so západom nie je vo vašom záujme."

Súvisiace články

Najčítanejšie