Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Na hrane s Kollárom a Sulíkom: Rozšafná nálada a politici samý vtip. Zhodli sa, že sa treba zastať svojich ľudí
Zdielať na

Na hrane s Kollárom a Sulíkom: Rozšafná nálada a politici samý vtip. Zhodli sa, že sa treba zastať svojich ľudí

BRATISLAVA / Peter Kažimír si od sudcu vypočul, že je vinný z podplácania, keďže ide o guvernéra Národnej banky, nie je to zanedbateľná informácia, hoci ide zatiaľ o neprávoplatné rozhodnutie. V parlamente sa už objavili ďalšie bizarné návrhy a veľkonočné politické ticho postupne ustupuje debatám o spájaní strán. Najnovššie preferencie agentúry AKO priamo v štúdiu videli nielen diváci, ale aj Boris Kollár, predseda Sme rodina a Richard Sulík, šéf SaS alebo, ako si po novom hovoria – SASKY.

​Guvernéra Národnej Banky Slovenska Petra Kažimíra sudca uznal za vinného z prijímania úplatku, zaplatiť by mal 100-tisíc alebo ísť na dva roky do väzenia. Voči verdiktu sa, ale odvolala aj špeciálna prokuratúra, pričom ako prvý o tom informoval denník SME. Je toto dôvod na okamžitú rezignáciu šéfa NBS?

Smeráci hanbu nepoznajú, reaguje Sulík

Podľa Richarda Sulíka by mal Peter Kažimír odstúpiť. "Je to medzináradná hanba, aby bol šéf NBS odsúdený úplatkár," zhodnotil Sulík s tým, že "smeráci hanbu nepoznajú". Boris Kollár zasa argumentoval, že odstúpenie je v rukách Petra Kažimíra a rozsudok je neprávoplatný. "Dnes by som bol zdržanlivý," pokračoval argumentujúc Vladimírom Pčolinským. Podľa lídra Sasky je zasa neprípustné, aby bol šéf NBS vláčený po súdoch s tým, že ho súd reálne odsúdi.

Na odstúpenie vyzvala Kažimíra prezidentka, ale aj dočasne poverený premiér. Obaja hostia sa zhodli na tom, že Eduard Heger išiel pred NBS "šaškovať s banerom". "Pani redaktorka, predstavte si, čo by ste povedali teraz, keby prešlo jedno aj druhé odvolanie a bol by oslobodený. Je to trestný rozkaz," uviedol Kollár s tým, že ak sa ukáže, že je vinný, sám pôjde s banerom pred Národnú banku Slovenska a bude ho vyzývať na odchod. "Nechce si to pokaziť so smerákmi," okomentoval Kollára Sulík. Líder NR SR tvrdil, že Kažimír je z Hlasu-SD. 

Politické prekáračky, absencia etiky a úradnícka vláda

Boris Kollár zdôraznil, že nezastať sa priateľa, rodiny, kolegu, je svinstvo a slabosť. "Jeden človek, ktorý ma gule, sa musí vedieť zastať svojich ľudí," rozhorčil sa Kollár. "Musíte sa vedieť zastať svojich ľudí, inak žiadnych nebudete mať," prikývol Sulík, ale dodal, že prípad Kažimíra prekračuje túto rovinu. 

K rodinnej téme a konfliktom jeho expartnerky s jeho dcérami sa Boris Kollár odmietol vyjadriť. "Ani vy sa nemáte tak dobre, ako sa majú moje deti, lebo z toho platu, čo tu vy máte, si to nemôžete dovoliť," zaútočil Kollár. 

Obaja politici sa zhodli, že úradnícka vláda je pol roka pred voľbami hlúposť a takáto vláda by nedostala dôveru a nepresadila by ani jeden zákon. "Hegerova vláda vie presadiť vládne zákony," zhodnotil Kollár a prejavil presvedčenie, že zásadné zákony prejdú. Ministri sa podľa neho poučili z predchádzajúceho zasadnutia parlamentu.

Podporia podporu a karty s budgetom?

Za kľúčové považuje Kollár aj energie a potraviny, ktoré sa musia vyriešiť, ale aj príspevok na bývanie a zmena dávky v hmotnej núdzi a životného minima. "Je to rozhodne efektívnejší nástroj, ako vyplácať to cez poštu," komentoval Sulík. Za problém však považuje to, že sa nehovorí do akej výšky platu sa bude podporovať. "My podporíme to, čo je dobré," dodal líder ekonomických liberálov. 

"Ja sa usmievam, lebo presne pre toto sme nepodporili Karasov návrh, lebo pani Kolíková si tam zaštrikovala vybranú skupinu, ktorá by rozhodovala nad firmami v konkurze," reagoval na Sulíka Boris Kollaŕ. "To je dáka blbosť," odvetil Sulík. 

Na pretras príde aj zákaz nedeľného predaja. Kollár uviedol, že to nepodporí a ani jeho hnutie v parlamente. "Sme pol roka pred voľbami a presne chodia s takýmito návrhmi, ktoré rozoštvávajú spoločnosť," pokračoval Kollár s tým, že vyzval poslancov, aby nevyťahovali interrupcie, práva LGBTI+, alebo ďalšie podobné témy.

Obaja sa zhodli na tom, že je hlúpe zatvárať obchody, keď v maloobchode pracuje len 13 %. "Keď kresťansky, tak voľno pre všetkých, ale nie len pre 13 %," rozhodil rukami Kollár. 

​Čepček chce zakázať porno, politici sa smejú

"Takúto hlúposť sa idete pýtať?" poznamenal Sulík s tým, že na takúto vec by sa nemal míňať vysielací čas. Politici sa pri tejto téme poriadne rozkokošili a v štúdiu zavládla naozaj zvláštna nálada. 

Viac vo videu:

​Rázsochy sa za ten čas postaviť nedajú

Obaja sa zhodli, že výstavba Rázsoch sa nedá stihnúť a neverí tomu už ani Eduard Heger. "Hovoríme to Eduardovi Hegerovi otvorene," uviedol Boris Kollár, ktorý poznamenal, že štát by mal kúpiť Bory. "My sme nevedeli 30 rokov búrať tú nemocnicu, nie ju ešte postaviť," rozosmial sa Kollár. Politici presadzujú, aby sa financie z plánu obnovy presunuli do regionálnych nemocníc. 

Najnovšie preferencie v aktuálnom prieskume si môžete pozriet tu:

Boris Kollár sa svojim voličom poďakoval s tým, že sa stabilne držia medzi 7 až 8 %. "Správame sa normálne aj k svojim koaličným partnerom," uviedol líder Sme rodina a veštecky pokračoval, že o pol roka budú preferencie vyzerat celkom inak. "Prieskumy sú len ukazovateľom toho, ako sa strana vyvíja a či padá," uzavrel predseda NR SR. 

Voličom sa poďakoval aj Richard Sulík, "lebo si s nimi za posledný rok veľa užili". "Doteraz tá vláda, to bol čistý chaos," poznamenal Saskár na konto hesla Meníme hru. Boris Kollár kolegu vysmial, že tú vládu položili a Matoviča presunuli do parlamentu, kde sa riešia jeho atómovky. 

Čo bude so spájaním? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie