Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka podpísala volebnú zmenu: Opravou pochybenia parlamentu vetom by prezidentka prekročila ústavu
Zdielať na

Prezidentka podpísala volebnú zmenu: Opravou pochybenia parlamentu vetom by prezidentka prekročila ústavu

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (18. 5.) schválili. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po hlasovaní informoval o chybe v zákone, poslanci ju plánujú opraviť.

Kancelária Prezidentky SR informovala, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon z 18. mája 2023, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

"Bezprostredne po hlasovaní poslancov v parlamente sa objavili pochybnosti o vykonateľnosti zákona v praxi. Opravou pochybenia parlamentu prezidentským vetom by prezidentka prekročila ústavou daný priestor pre dôvody a spôsob vetovania zákonov, pretože by si privlastnila zákonodarnú iniciatívu, ktorou nedisponuje. Preto prezidentka zákon podpísala a podľa informácií od predsedu parlamentu, ho poslanci plánujú opraviť," uvádza palác vo vyhlásení. 

Parlamentý chaos

Novelizácia zavádza povinnosť obcí zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete, ak majú zriadenú webovú stránku. Zverejniť zápisnice okresných volebných komisií má byť povinný aj Štatistický úrad SR. Po schválení zákona v parlamente namietal poslanec Milan Mazurek (nezaradený) jeho nevykonateľnosť, keďže sa nehlasovalo o pozmeňujúcich návrhoch autora novely Eduarda Kočiša (nezaradený).

Niektorí poslanci navrhovali hlasovanie vyhlásiť za zmätočné a opakovať ho. Napokon sa poslanecké grémium dohodlo, že počká na stanovisko prezidentky, či sa rozhodne zákon vetovať. Predseda parlamentu avizoval, že ak hlava štátu zákon podpíše, majú pripravené riešenie situácie a ešte na aktuálnej schôdzi to vyriešia v rámci pozmeňujúceho návrhu k inému zákonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie