Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Řádek o Kučerovom zákone: OĽaNO je príkladom, ako zbabrať a spackať aj vlastné zlé riešenia
Zdielať na

Řádek o Kučerovom zákone: OĽaNO je príkladom, ako zbabrať a spackať aj vlastné zlé riešenia

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Hoci OĽaNO tvrdí, že predkladá výborné zákony, ministerstvo školstva videlo výklad napísaného zákona o tretej hodine telesnej inak. Poslanci na čele s extenistom Karolom Kučerom navrhli zákon tak, že tri hodiny telesnej platia pre celú školu, a nie pre každú tiredu. Miroslav Řádek to považuje za zábavný dôkaz schopností hnutia Igora Matoviča.

Talent spackať aj vlastné zlé riešenie, reaguje politológ

Politológ pre Noviny zdôraznil, že ani nevie z ktorého konca má začať. "Po troch rokoch v tejto krajine si už zrejme naozaj nikto nemyslí, že OĽaNO robí dobré zákony pre ľudí," reagoval s tým, že problémom škôl nie je počet hodín, ale zlé podmienky pre výučbu telesnej výchovy. 

Pravda je taká, že chýba personál, ale väčšina škôl nemá telesnú kde učiť. "Predkladateľom týchto legislatívnych zmien bol pán Kučera, ktorý tvrdil, že to má enormne pomôcť základným školám a najviac žiakom. Legitímnosť zámeru chválim, ale problémom je, že sa to opäť urobilo tak po slovensky," dodal Miroslav Řádek a dodal, že takouto cestou je odborná diskusia a nie to, že sa niečo nasilu vtesná do zákona. 

"Potom to naozaj vychádza tak, že síce máte dobrý úmysel, ale zvolíte zlé riešenia a ešte aj to svoje riešenie zbabrete a spackáte," uzavrel Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Nepodarený zákon?

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripravilo usmernenie pre základné a stredné školy k vyučovaniu telesnej výchovy od školského roka 2023/2024. V stredu o tom informoval minister školstva Daniel Bútora. Podľa jeho slov nie je potrebná zmena rámcových učebných plánov v štátnom vzdelávacom programe, na základe ktorého majú školy vypracované svoje školské vzdelávacie programy.

Podľa zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) základná škola splní najmenší počet vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy, ak v súčte za všetky triedy vyučuje tri a viac vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy týždenne. Čo sa týka stredných škôl (okrem tanečných, hudobných a dramatických konzervatórií), tie splnia najmenší počet vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy, ak v súčte za všetky triedy vyučuje dve a viac vyučovacích hodín tohto predmetu týždenne.

Dve hodiny zostávajú

Zo schválených rámcových učebných plánov štátneho vzdelávacieho programu je podľa ministra ustanovená najnižšia hodinová dotácia telesnej a športovej výchovy pre žiakov základných škôl priemerne najmenej dve vyučovacie hodiny v každom ročníku. "Ak má škola vhodné podmienky na telesnú výchovu môže nad rámec hodinovej dotácie využiť disponibilné (voliteľné) hodiny," povedal Bútora s tým, že ide napríklad o formu výletov, exkurzií či športových výcvikov.

Vhodným doplnkom sú podľa neho aj mimo vyučovacie aktivity zastrešené projektom Aktívna škola. Stredné školy postupujú podľa schválených rámcových učebných plánov štátnych vzdelávacích programov príslušných študijných odborov a učebných odborov. Počet vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy na žiaka aj nad rámec je možné zvýšiť napríklad kurzom pohybových aktivít v prírode. Vhodným doplnkom môžu byť aj samostatné praktické vyučovanie v dielni, na pracovisku zamestnávateľa alebo na pracovisku praktického vyučovania i aktivity patriace pod projekt Aktívnej školy.

Prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková uviedla, že pohyb detí v školách chcú, ale potrebné je na to zabezpečiť aj vhodné podmienky. Je rada, že riaditelia škôl počas leta nebudú musieť na poslednú chvíľu meniť rámcové učebné plány. Poukázala aj na to, že školy, ktoré chceli zvýšiť hodinovú dotáciu telesnej výchovy, už tak urobili. Bútora potvrdil, že pri výklade novely zákona sa radili s právnikmi.

Kučera tvrdí, že chybu neurobil, viní Bútoru aj SaS

Jeden z predkladateľov novely školského zákona Karol Kučera (OĽANO) v reakcii uviedol, že je prekvapený z usmernenia ministerstva školstva a z toho, ako si vykladá tento zákon. "Je tam viac argumentov, ktoré to vyvracajú. Všetkým je jasné, že ide o navýšenie počtu hodín telesnej výchovy na školách," povedal Kučera.

Tvrdí, že chybu neurobil on, pretože nepíše legislatívu, sú na to právnici. "Som prekvapený, že pán minister z úradníckej vlády skočil na lep," povedal Kučera, ktorý si myslí, že za tým môže byť aj bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Potvrdil, že si dajú vypracovať analýzu a spojí sa aj s inými predkladateľmi.

"Ak v budúcnosti bude treba urobiť nejaké zmeny, urobíme ich, ale predpokladám, že budeme mať pravdu," dodal. Gröhling poznamenal, že Kučera urobil v zákone chybu, pretože nehovorí, že sa musia učiť tri hodiny telesnej výchovy týždenne v každej triede a ročníku, ale že sa musia učiť tri hodiny na celej škole. "Ak má škola deväť tried a v každej učí dve hodiny týždenne telesnú, je to 18 hodín a zákon splnila," povedal. Ako doplnil, myšlienka podporiť pohyb žiakov v školách je správna, avšak táto novela zákona nebola správnym riešením. Novela školského zákona bude platiť od 1. septembra bez podpisu prezidentky.

Najčítanejšie