Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Frustruje vás aktuálna politika? Psychológ radí, čo robiť namiesto vandalizmu
Zdielať na

Frustruje vás aktuálna politika? Psychológ radí, čo robiť namiesto vandalizmu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / V súvislosti so začiatkom volebnej kampane sa objavili bilboardy jednotlivých politických strán. Mnohí lídri však zrejme nečakali, že občanov zaujmú úplne iným spôsob, než bolo podanie sloganov a informácií. Niektorí Slováci k tváram politikov prístúpiť kreatívne. Niektorým sa nevyhla ani agresia.

Treba poznamenať, že vulgárne nápisy na stenách alebo politických, či iných reklamných pútačoch, nie sú v spoločnosti ničím novým. Už v antických Pompejach sa našli hanlivé nápisy na čelných predstaviteľov mesta, ktorej v tej dobe ich kritici vyrývali do kamenných stien podnikov, domov a iných verejných budov. 

Tejto tradície sa teda ľudstvo drží už  takmer dve tisícročia a občania Slovenska nie sú žiadnou výnimkou. Zničené bilboardy sa objavujú pred každými voľbami. Jeden by sa až čudoval, že sa do nich politikom stále chce investovať. 

Sekera v čele pre Šimečku

Ešte pred pár mesiacmi sa objavil poškodený bilboard Michala Šimečku (PS). "Dostal som odkaz - krompáč do hlavy na bilboarde. Vraj bol úplne nový, zakúpený priamo na túto akciu, fotky mi intenzívne posielajú do schránky a vešajú na siete," napísal šéf progresívcov.

Vandal mal kúpiť úplne nový krompáč na túto príležitosť a na pútač nasprejoval aj slovo zbohom, ako doplnok k sloganu. "Niečo takéto ma naozaj neodradí. Do politiky som pred piatimi rokmi prišiel preto, aby som menil veci na Slovensku k lepšiemu," napísal podpredseda Európskeho parlamentu. 

Ruské písmená Z na čelách a Hitlerove fúzy

Hoci je len ťažké hádať, čo motivovalo ľudí, ktorí kreslili vojnový symbol Ruska na čelá slovenských politikov, svojej značky sa dočkal aj bývalý predseda vlády Eduard Heger. Práve vláda Eduarda Heger podporovala Ukrajinu od začiatku. Po úvode ruskej agresie na Ukrajine sa však symbol "Z" začal objavovať aj na autách Ukrajincov utekajúcich z krajiny. 

Okrem písmena "Z" sa však na tvárach politikov začali objavovať aj fúzy v štýle Adolfa Hitlera. Okrem Eduarda Hegera sa takáto pozornosť ušla aj lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, ale aj šéfovi Republiky Milanovi Uhríkovi. Je pritom zrejmé, že problémy, ktoré občania s politikmi majú sa takýmto konaním nevyrešia. Je dosť možné, že ani neprinesú žiadanú úľavu. 

Poškodené bilboardy si môžete pozrieť v galérii.

​S agresiou sa treba vyrovnať inak, konštatuje psychológ

Robert Krause označil takéto správanie za istú formu agresie. "Môžeme to nazvať, že je to fyzická, ale nepriama forma agresie," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že práve ničenie bilboardov je istou demonštráciou politického názoru v násilnej podobe. 

"Mnohým to spôsobuje vnútornú úľavu, ale nedá sa to považovať za riešenie, pretože politik si dá ďalší bilboard a je to potom doslova začarovaný kruh," vysvetľoval psychológ ďalej s tým, že v spoločnosti tieto prejavy naozaj nie sú ničím novým. 

Vandali si často myslia, že sa im po takomto čine uľaví. "Nikdy to však nefunguje na princípe, že ak ublížim druhým, tak pomôžem sebe," pokračoval odborník a dodal, že v týchto prípadoch ide naozaj len o krátkodobú úľavu. 

Psychológ akcentoval aj to, že je potrebné si uvedomiť, že to, čo nám vadí na druhých, nám často vadí práve na nás samých. "Je to o našich očakávaniach a túžbach," doplnil ďalej a tým, čo sa potrebujú vyrovnať s frustráciami aj z politiky radí nasledovné:

"Vždy odporúčam, aby riešili to, na čo majú dosah. A ak sa im to aj nepáči, aby sa k tomu stavali s rešpektom. Na politiku máme dosah v deň volieb a vtedy môžeme dianie v politike ovplyvniť," poznamenal s tým, že ak občania nie sú spokojní s politickou situáciou, mali by sa agresívnym prejavom vyhnúť a sústrediť sa na riešenie situácie v medziach demokracie 

Súvisiace články

Najčítanejšie