Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Zmenu vo vnímaní Istanbulského dohovoru u nás dokáže priniesť iba tlak EÚ
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Zmenu vo vnímaní Istanbulského dohovoru u nás dokáže priniesť iba tlak EÚ

BRATISLAVA / S ďalším pracovným týždňom sa na obrazovky spravodajskej JOJ24 opäť vracia volebná encyklopédia Slovenska, ktorá sa dnes venovala téme domáceho násilia a stalkingu.

Slováci sú jednoznačne za to, aby budúca vláda začala aktívne riešiť domáce násilie a stalking. "Je to téma, ktorá je pre ľudí veľmi dôležitá," uviedol Hřích na margo výsledku, kedy "určite áno" odpovedalo až 78 % opýtaných. "Keď sa pozrieme na to, čo je medializované, tak to sú finálne excesy," dodal Hřích s tým, že práve preto je prípadov domáceho násilia oveľa viac, než uvádzajú štatistiky. 

Nástroje máme, ale nepoužívame ich

Hrozby z kybernetického prostredia sú rovnako aktuálnou témou. "Ľudia si to viac uvedomujú," pokračoval šéf AKO s tým, že je to aj vďaka medializácii a tomu, že sa to stáva aj známym osobnostiam. "Nerobíme v skutočnosti dosť," dodal na margo obrany obetí stalkingu a zdôraznil aj to, že nástroje síce štát má, ale nepoužíva ich. 

Vinovatí sú aj politici

"Keď sa pozriete, ako sa zmenila úroveň komunikácie v parlamente, a to, že sa úplne zotrelo, či sa baví muž so ženou, tak to zase spoločnosť scitlivelo, ale opačným smerom," uviedol Hřích. Na pretras prišla aj facka, ktorú dal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). 

Spoločnosť to vidí jasne

Tému vnímajú citlivejšie ženy než muži, hoci aj v ich prípade to bolo 78 % opýtaných. Ochranu vnímajú ako kľúčovú aj známe osobnosti. Vedec Pavel Čekan, ale aj herec Igor Adamec či Juraj Čurný sa zhodli, že ženy treba chrániť a vláda by sa tým mala prioritne zaoberať. 

Čo bude s Istanbulským dohovorom?

V otázke ochrany žien však Hřích svetlú budúcnosť nevidí. Čo sa týka Istanbulského dohovoru, je presvedčený, že niečo dokáže zmeniť len tlak Európskej únie. "Táto téma bola u nás veľmi spolitizovaná," zhodnotil s tým, že práve to výrazne ovplyvnilo verejnú mienku. "Zmeniť názor verejnosti stojí niekoľkonásobne väčšie úsilie," dodal.

Čo ukázali preferencie podľa politických strán?

 KDH sa s témou ochrany pred domácim násilím úplne trafilo do nálady svojich voličov. Prekvapivé bolo aj to, že aj pre elektorát Sme rodina je spomedzi politických strán najviac za to, aby  násilie na ženách začala budúca vláda poriadne riešiť. 

Téma nie je dôležitá pre voličov Republiky, ale aj v prípade Smeru-SSD, ktorí viac inklinujú k prekračovaniu hraníc, kam podľa Hřícha spadá aj domáce násilie. 

Súvisiace články