Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Poslanci neotvorili schôdzu Smeru o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy, Fico viní prezidentku a premiéra
Zdielať na

Poslanci neotvorili schôdzu Smeru o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy, Fico viní prezidentku a premiéra

BRATISLAVA / Poslanci mimoriadnu schôdzu neotvorili ani na tretí a štvrtý pokus.

Deň druhý

Poslanci neboli uznášaniaschopní ani na štvrtý - posledný pokus. V sále sa prezentovalo len 53 poslancov, čo na otvorenie schôdze nestačilo. Boris Kollár tak 99. schôdzu NR SR ukončil. 

Aj samotní poslanci predpokladali, že mimoriadnu schôdzu sa otvoriť nepodarí. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský uviedol, že uznesenie, ktoré predložil Smer-SSD je právny nezmysel. Zároveň sa mu však nepozdávalo aj to, že poslanci sú v sále, ale neprezentujú sa. Neprezentovať sa pritom je poslanecké právo a je to forma obštrukcie, ktorá sa bežne používa.

Demokrati obviňujú Smer-SSD z politizovania polície

Podľa Demokratov sa proti Smeru-SSD nebojuje na festivaloch a kúpaliskách, to zdôraznil exminister obran Jaroslav Naď. Poslancov zároveň obvinili, že ak chceli o téme diskutovať, mohli tak urobiť na ústavnoprávnom výbore. Tam sa však opozíci nedostavila a výbor sa nepodarilo otvoriť. 

Smer-SSD viní prezidentku aj Ódora​

NR SR bola neuznášaniaschopná aj na tretí pokus o 9:00 ráno. Smer-SSD sa na tlačovej konferencii proti postupu poslancov ostro vyhranil s tým, že okrem prezidentky Zuzany Čaputovej viní aj dočasne pvoereného premiéra Ľudovíta Ódora. 

Deň prvý

Na druhý pokus sa prezentovalo len 69 členov NR SR. Počas prvého pokusu o otvorenie bolo poslancov len 66. Schôdzu inicioval Smer-SSD. 

​Boris Kollár odložil schôdzu o 30 minút. Dostatočný počet poslancov sa nenašiel ani na druhý pokus a teda sa pokračovalo v utorok o 9:00.

Schôdzu inicioval Smer-SSD, chce aj odvolanie šéfa policajtov Hamrana

Mimoriadna schôdzu inicioval opozičný Smer-SD a presadiť chce uznesenie o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy po zásahu NAKA, po ktorom polícia obvinila viacero osôb vrátane šéfov Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu. Smer-SD chce tiež docieliť odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Podporu schôdzi avizovali poslanci z Hlasu-SD, ĽSNS, Republiky aj zo Sme rodina. SaS za iniciatívou vidí snahu spolitizovať orgány činné v trestnom konaní. Nezaradení poslanci zo strany Demokrati plánujú predložiť iné uznesenie, ktorým by parlament odmietol konšpirácie a podporil vyšetrovateľov.

Schôdza sa opäť koná v zimnej jazdiarni, nakoľko sa rokovacia sála NR SR stále rekonštruuje. Poslanci sa v sále zimnej jazdiarne začali zbierať krátko pred začiatkom schôdze. 

Sme rodina hovorí o dvoch táboroch

Podľa Borisa Kollára by bolo fér, aby boli z obehu stiahnutý aj šéf SIS Michal Aláč, ale aj policajný prezident Hamran. 

Smer-SSD trvá na policajnom prevrate

Podľa Smeru-SSD v štáte je policajný prevrat, čo zdôraznil šéf strany Robert Fico. Avizoval, že zajtra ráno budú vo svojej snahe pokračovať. 

Ficovi sme nedovolili otvoriť šialenú schôdzu, reaguje SaS

Hneď v úvode SaS zdôraznila, že takáto schôdza je absurdná a obvinili aj Borisa Kollára, ktorému podľa nich "vždy záležalo na iných veciach, než na vlastnej krajine". "Robert Fico nám už teraz odkazuje, že sa máme pripraviť na dáku odplatu," zdôraznil exminister školstva za SaS a dodal, že verí, že pokus o otvorenie nebude úspešný ani zajtra. 

Za snahami Smeru-SSD vidí len pokus o spolitizovanie bezpečnostných zložiek štátu. To, že Michal Aláč je stále v čele SIS, dávajú za vinu aj expremiérovi Eduardovi Hegerovi. Výzvu na jeho odvolanie smerom k premiérovi Ľudovítovi Ódorovi považujú za mimoriadne dôležitú, pretože to, že SIS vedie obvinený človek považujú za hanbu. 

OĽaNO hovorí, že kto bude hlasovať za otvorenie schôdze pomáha návratu mafie

"My vás mafii nepredáme," akcentovalo OĽaNO pred otvorením schôdze. Upozorňovalo, že schôdzu podporovať nebudú, lebo ju považujú za cirkus Roberta Fica. Zároveň uviedli, že ten, kto bude hlasovať za otvorenie schôdze pomáha návratu mafie. Odmietli aj vyjadrenia Roberta Fica o prevrate. 

Zasunúť, alebo nezasunúť? pýtal sa poslanec Dostál

"Zasunúť? Nezasunúť? Ale však jasné, že nie. Nebudem predsa pomáhať Ficovi v jeho útokoch na statočných policajtov a prokurátorov, ktorí sa snažia vyšetriť korupčné kauzy z čias smeráckych vlád," zverejnil poslanec na sociálnej sieti. 

Demokrati vyzývali na odmietnutie tvrdení opozície

​Demokrati ešte minulý týždeň uviedli, že ak sa otvorí mimoriadne rokovanie Národnej rady (NR) SR týkajúce sa zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), nezaradení poslanci zo strany Demokrati chcú predložiť iné uznesenie, ako navrhuje Smer-SD. Docieliť chcú, aby parlament konštatoval, že žiaden prevrat sa nedeje, odsúdil konšpirácie a vyjadril podporu vyšetrovateľom. Demokrati o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii. Ostatné strany však na ich apel nereagovali. Dôvodom malo byť aj to, že Eduard Heger v čase, keď bol premiérom, mal možnosť odvolať nominanta Sme rodina v čele SIS Michala Aláča. 

Súvisiace články