Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Lenč po zrode koalície kritizuje opozíciu: Dokážu pokaziť aj nepokaziteľné
Zdielať na

Lenč po zrode koalície kritizuje opozíciu: Dokážu pokaziť aj nepokaziteľné

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS je hotovu vecou. Politológ Jozef Lenč podrobil kritike nielen vládne strany, ale najmä opozíciu. Tá podľa neho dokáže pokaziť aj nepokaziteľné.

Peter Pellegrini včera po zasadnutí predsedníctva strany Hlas-SD informoval, že ďalšie rokovania o zostavení vlády budú viesť iba so stranami Smer-SD a SNS. Predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala mať výsledok rokovaní o zostavení vlády do konca týždňa. Zároveň potvrdil, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri.

Voľby vyhrávajú politici, ktorých pracovným nástrojom je klamstvo

Lenč zdôraznil, že aj voliči to robili najlepšie, ako vedeli, a dopadlo to ako vždy. Z toho viní aj budúcu opozíciu. "Po tridsiatich rokoch "budovania" demokracie sme si v ostatných voľbách potvrdili to, že voľby vďaka voličom vyhrávajú politici, ktorých pracovnou metódou je lož – Mečiar, Fico, Matovič a znovu Fico," uviedol na sociálnej sieti. 

Upozornil, že po dvadsiatich piatich rokoch, čo sa vládu snaží opakovane (ne)zložiť spojenie stredopravých strán, "sme si opäť potvrdili to, že sú to stále detinsky egocentrickí babráci, ktorí sa dokážu rozhádať ešte pred uvarením koalície a súčasne "pokaziť a stratiť" aj dve sklenené guľôčky".

Pravicoví politici podľa neho dokážu pokaziť aj nepokaziteľné a ako príklad použil vládu Igora Matovič a Eduarda Hegera. "Sulík (Hlina), Majerský i Šimečka to "dali". A tak im ostáva len zaslúžené fňukanie a pobyt v opozícii s partičkou Igora Matoviča. Po dvanástich rokoch života vo svete Roberta Fica sa po, opätovne krátkom intermezze (vďaka Richard Sulík), vraciame do budúcnosti a prvkami zžitej skúsenosti," pokračoval ďalej. 

"Peter Pellegrini "uprednostnil" Slovensko, hoc stále hovoril o stabilite vlády a naplnení svojho programu. Budeme mať vládu, akú sme tu (ne)mali. Vládu "Kaliňákov" a toho, čo môžeme nazvať creme de la creme konšpiračnej krajnej pravice. To, kto vo vláde nakoniec zasadne, ešte nevieme. Vieme, že v nej bude len jedna stolička pre bývalého premiéra. Jedného. A sedieť na nej bude ten, ktorý "nikam neodchádza”," uzavrel politológ. 

Matovič za tým vidí podvod na voličoch

Založenie Hlasu-SD bol podvod na voličoch s cieľom dosiahnuť so Smerom-SD viac hlasov. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa pridal k jedinému človeku, ktorý ho môže zachrániť pred "kriminálom". Vyhlásil to líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič v reakcii na rozhodnutie Hlasu-SD rokovať o novej vláde už len so Smerom-SD a SNS.

"Tri roky jediní hovoríme, že založenie Hlasu bol len obyčajný podvod na voličoch s cieľom dosiahnuť spolu so Smerom viac hlasov. Bohužiaľ, mnohí novinári a aj politici uverili tomu, že v tejto chvíli sa Pellegrini zachová ako demokrat. My jediní sme hovorili, že sa pridá k svojim, k mafii," uviedol Matovič.

Pellegrini v utorok informoval o jednohlasnom rozhodnutí predsedníctva Hlasu-SD, že bude viesť ďalšie rokovania o zostavení vlády iba so Smerom-SD a SNS. Šéf Smeru-SD Robert Fico potvrdil, že naďalej preferuje koalíciu s Hlasom-SD a SNS. Chce urobiť všetko preto, aby sa to podarilo.

SaS hovorí o návrate doby temna

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vymenil Slovensko za koalíciu temna a návrat do minulosti. Vyhlásila to SaS v reakcii na rozhodnutie Hlasu-SD rokovať o vytvorení vlády len so Smerom-SD a SNS. SaS chce byť tvrdou opozíciou a vládu kontrolovať.

"Je pre nás sklamaním, že ponuka pre Petra Pellegriniho nielen na post premiéra, ale aj na pozíciu ministerstva vnútra neprišla hneď po voľbách. To, bohužiaľ, využil Robert Fico. Presne pred týmto scenárom sme opakovane varovali. Slovensko tak čakajú ťažké roky," uviedol šéf SaS Richard Sulík. Skonštatoval, že Slovensko stojí pred otázkami, čo bude s právami menšín, spravodlivosťou a so zahraničným smerovaním krajiny.

Podpredseda SaS Branislav Gröhling dodal, že ak by Pellegrinimu išlo o Slovensko, "neodovzdá krajinu do rúk človeka, počas ktorého tu bola všadeprítomná korupcia či prišlo k vražde nevinného novinára". Očakáva nepríjemné prekvapenie z rozdelenia funkcií, ktoré budú mať vplyv na spravodlivosť, budúcnosť školstva a celého štátu.

"V SaS budeme túto koalíciu dôkladne sledovať a pozerať jej na prsty. To bude obzvlášť dôležité pri stranách ako Smer-SD a SNS, ktoré majú históriu bohatú na korupčné kauzy," podotkol. Pellegrini v utorok informoval o jednohlasnom rozhodnutí predsedníctva Hlasu-SD, že bude viesť ďalšie rokovania o zostavení vlády iba so Smerom-SD a SNS. Šéf Smeru-SD Robert Fico potvrdil, že naďalej preferuje koalíciu s Hlasom-SD a SNS. Chce urobiť všetko pre to, aby sa to podarilo.

Súvisiace články