Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Hospodárstvo povedie Saková, vnútro Šutaj Eštok. Pellegrini prehovoril o kandidatúre na prezidenta
Zdielať na

Hospodárstvo povedie Saková, vnútro Šutaj Eštok. Pellegrini prehovoril o kandidatúre na prezidenta

BRATISLAVA / Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini oznámil mená svojich nominantov v novej vládnej koalícii so Smerom a SNS. Parlament povedie Peter Pellegrini. Zároveň poprel, že by bolo súčasťou koaličnej dohody to, že by kandidoval na prezidenta SR. Tu na centrále nešumí, keď bude, tak vám poviem, odpovedal.

Hlasu prislúcha nielen vedenie NR SR, ale aj sedem miest vo vláde. Peter Pellgrini zdôraznil, že rokovania prebiehali štandardne za zatvorenými dverami. "Strana Hlas-sociálna demokracia nie je žiadna schránková firma," povedal Pellegrini a odmietol, že by boli partičkou kamarátou alebo ich vlastnili oligarchovia. Nominantov schválilo predsedníctvo. Mená ministrov oznámil Smeru-SD už včera. 

"Našich nominantov vyberali s maximálnou zodpovednosťou – tak, aby každý nový minister nebol nováčikom vo svojej oblasti, ale mal s ňou už doterajšiu skúsenosť. Rezorty, za ktoré HLAS na základe koaličnej zmluvy prebral zodpovednosť, nám umožnia splniť čo najviac z nášho programu silného štátu, ktorý dokáže pomôcť ľuďom. Ak budú naše nominácie schválené, čaká nás mimoriadne dôležitá úloha pretaviť naše zásadné programové priority do programového vyhlásenia novej vlády," uviedol líder HLAS-SD Peter Pellegrini.

Sedem kľúčových ministerstiev v novej vláde je podľa neho jasnou odpoveďou na všetky politické či mediálne komentáre, ako HLAS niekoho zradil, zahodil svoju historickú šancu alebo odmietol ponuku, ktorá sa vraj nedala odmietnuť.

"Jasne a opakovane sme povedali, že na prvom mieste nám ide o krajinu, až potom o našu stranu a až na záver o ambície jednotlivcov. Žiaden konkrétny post, nech je akokoľvek významný, nemôže zmeniť naše záväzky voči občanom Slovenskej republiky. HLAS mal a má zodpovednosť voči ľuďom na Slovensku, ktorým sme sľúbili zmenu v spravovaní štátu. Túto zodpovednosť cítime nielen voči svojim voličom, ale aj voči ľuďom, ktorí si vybrali iné politické strany či nevolili vôbec. Vládou Slovenskej republiky je vládou každého jedného občana a voči každému nesie zodpovednosť za to, ako spravuje veci verejné," dodal Peter Pellegrini.

Zoznam ministrov

  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky – Erik Tomáš (HLAS)

Erik Tomáš bol poslancom NR SR, hovorcom premiéra Roberta Fica, ale aj šéf tlačového odboru na Úrade vlády počas vlády Smeru-SD. Do Hlasu odišiel spolu s Petrom Pellegrinim v rámci jeho jedenástky, s ktorou zakladal svoju stranu. Peter Pellegrini ho prezentoval ako odborníka na dôchodky, ale aj na sociálne témy Hlasu-SD. "Je najlepším možným kandidátom," dodal.

  • Zuzana Dolinková (HLAS), Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky 

Bývalá šéfka zväzu ambulantných poskytovateľov prišla do Hlasu z Dobrej voľby Tomáša Druckera. Podľa lídra strany má pred sebou najťažšiu skúšku. 

Vyštudovaná právnička vstúpila do pred voľbami v roku 2020. Po tom, čo sa Dobrá voľba nedostala do NR SR prešlo Zuzana Dolinková presedlala k Petrovi Pellegrinimu. V lete 2021 sa stala podpredsedníčkou strany Hlas-SD. 

  • Richard Raši (HLAS), Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky

Absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach v odbore všeobecné lekárstvo v roku 1995. Absolvoval atestáciu z chirurgie prvého stupňa a špecializačnú skúšku z úrazovej chirurgie. Titul Master of Public Health (MPH) získal v roku 2004 na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave (SZU).

V roku 2010 ukončil doktorandské štúdium na Technickej univerzite v Košiciach a získal titul PhD. Od roku 1995 pracoval na Klinike úrazovej chirurgie v Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, kde od roku 2004 pôsobil ako námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť. V marci 2007 ho minister Valentovič vymenoval za riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. 

Raši povedie ministerstvo po Veronike Remišovej a spolupracovať s ním bude aj Peter Kmec, ktorý bol predtým odborníkom Hlasu na zahraničnú politiku. 

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky – Denisa Saková (HLAS)

V rokoch 2007 až 2010 pracovala na Ministerstve vnútra ako generálna riaditeľka Sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. V rokoch 2011 až 2012 opäť pracovala pre E.ON IT Slovakia.

V roku 2012 sa vrátila na Ministerstvo vnútra ako vedúca služobného úradu. Počas jej prvého pôsobenia na Ministerstve vnútra bolo jej hlavnou úlohou pripraviť Slovensko na schengenský informačný systém. Vznikli podozrenia, že provízie za zákazky boli vyplácané Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi. Počas druhého pôsobenia sa venovala reforme verejnej správy ESO.

Denisa Saková povedala, že hoci jej ministerstvo vnútra prirástlo k srdcu, má rada výzvy. Prioritou budú pre ňu nielen ceny energií, ale aj legislatívna stabilita, ktorá by mala zastabilizovať podnikateľské prostredie. 

  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky – Tomáš Drucker (HLAS)

V poslednej Ficovej vláde viedol rezort vnútra, ktoré opustil kvôli neschopnosti odvolať šéfa polície Tibora Gašpara. Napokon to zaňho urobil predseda vlády Peter Pellegrini. Predtým pôsobil aj na rezorte zdravotníctva a mal povesť úspešného manažéra, keďže viedol aj Slovenskú poštu. 

  • Matúš Šutaj Eštok (HLAS), Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky 

Generálny tajomník starny Hlas-SD, v minulosti pôsobil na Úrade vlády SR. Kritike čelí najmä preto, že s rezortom vnútra nemá skúsenosť a podľa mnohých ani potrebnú kvalifikáciu na tento post. 

Narodil sa v Michalovciach a bol členom mládežníckej organizácie Smeru. Keď sa v roku 2014 stal Pellegrini ministrom školstva, Šutaj Eštok sa na ministerstve stal riaditeľom odboru vnútornej správy.

Po voľbách v roku 2016 bol Pellegrini podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Na tento úrad sa presunul aj možný budúci minister vnútra. Keď šéf Hlasu v roku 2018 vystriedal na poste premiéra Roberta Fica, Šutaj Eštok sa stal vedúcim úradu. V lete 2020 spolu s Petrom Pellegrinim Smer opustil a stal sa členom predsedníctva v strane Hlas.

Súvisiace články