Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na hrane s Gröhlingom a Tarabom: Už sa nebudeme hanbiť len za Matoviča, ale za celú vládu, kritizuje saskár
Zdielať na

Na hrane s Gröhlingom a Tarabom: Už sa nebudeme hanbiť len za Matoviča, ale za celú vládu, kritizuje saskár

BRATISLAVA / Hosťami v Na hrane boli Branislav Gröhling (SaS) a Tomáš Taraba za SNS a hlavnou témou budú mená v novej vláde, ale aj prieskum, ktorý odhalil, či verejnosť chce vidieť personálne zmeny v polícii. Prezidentka sa postavila proti vymenovaniu Rudolfa Huliaka na čelo envirorezortu. Je otázne, či SNS napokon od svojej nominácie odstúpi alebo bude o Huliaka bojovať. 

Bude sa bojovať o predsednícke stoličky?

SaS čaká boj o kreslo predsedu strany a toto miesto by mohol prevziať práve Branislav Gröhling a Richard Sulík má v pláne nielen diskutovať po Slovensku, ale aj kandidovať do europarlamentu. Gröhling uviedol, že takéto rozhodnutie o výmene na čele strany musí najprv urobiť Richard Sulík a on to zatiaľ komentovať nechce. "Momentálne nemám dôvod spochybňovať Richardovu pozíciu," povedal. 

Taraba povedal, že nikdy nemali debatu, že by vstúpil do SNS. "Oceňujem a história to ocení, že Danko otvoril kandidátku," povedal s tým, že prioritou je, aby bola harmónia v poslaneckom klube. "Chceme spolupracovať," doplnil s tým, že ak to zvládnu, tak budú spolu kandidovať aj v budúcich voľbách. 

Nominanti Smeru sú konečne potvrdení

Gröhling povedal, že lepidlo, ktoré spojilo túto koalíciu je korupcia. "Doteraz sme sa hanbili za Matoviča, keď bol ministrom financií a teraz sa budeme hanbiť za celú vládu," dodal s tým, že reagoval aj na to, že prezidentka mala neľahkú úlohu, keď nominácie videla. "To je neuveriteľné," poznamenal a spomenul, že niektorý z výborov bude viesť aj Tibor Gašpar. "Predstavte si vládu, národnú radu a tieto všetky nominácie," uzavrel. 

"Najprv treba zložiť vládu," dodal s tým, že mená pochádzajú od strany, ktorá vyhrala voľby. "O tomto je demokracia a my plne stojíme za menami, ktoré sme dali my," uviedol a na to, či bude Gašpar v SIS, alebo v parlamente odmietol reagovať. "My sme ochotní v tom byť súčinní," dodal. Čo sa týka obvinených nominantov, tak Taraba argumentoval obvinenými vyšetrovateľmi. "Ja v tom problém nevidím, najmä ak ich obvinila predchádzajúca garnitúra," zdôraznil Taraba. Gröhling tieto nominácie označil za medzinárodný škandál. 

"Toto je jediná šťuka Roberta Fica, ktorá bola ochotná obhajovať jeho zahraničnú politiku," zareagoval Gröhling na konto Juraja Blanára, ktorý bude obhajovať názory Roberta Fica a jeho smerovanie Slovenska. Exminister školstva povedal, že každý jeden kariérny diplomat mu túto funkciu odmietol. Taraba zdôraznil, že "my nie sme stavovský štát", kde by na postoch mohol figurovať len človek, ktorý sa tomu venoval. "Ja nemám problém, že Smer nepočúva európskych socialistov," dodal Taraba s tým, že oni sú aj proti paktu, ktorý by umožňoval EÚ vyžadovať finančnú solidaritu od štátov, ktoré nechcú pomôcť s migračnou krízou. 

"My máme ísť v jednej línii a nie sa vyhraňovať, že tu doma budeme bojovať proti Európskej únii," dodal Gröhling s tým, že peniaze z EÚ im nesmrdia. "Keď nás bude niekto vydierať, že nám nedá eurofondy, tak o tom to všetko je," poznamenal Taraba a odvolával sa na národnú politiku. 

Drucker z Hlasu v čele školstva

Bude Drucker svetlom na konci tunela? "Nikdy som nevnímal, že by sa pán Drucker vyjadroval k školstvu," reagoval Gröhling s tým, že v reformách musí minister pokračovať a nebude stačiť iba to, že je manažér. Hrozí aj to, že školstvo sa bude sústrediť na obrázky v knihách a nie na to, čo je podstatné. "Toto nie sú skutočné problémy, ktoré trápia Slovensko, ale sú to témy, ktoré si vymýšľa SNS a ďalší ultrakonzervatívci. Vy urážate všetkých učiteľov, ako keby nevedeli čo majú a ako majú učiť," pokračoval Gröhling. 

Taraba argumentoval, že čokoľvek, čo sa deje v škole by sa malo diať len s vedomím rodiča. Spomenul mimovládky, ktoré majú chodiť na školy a deti zrejme tajne učiť. Gröhling poprel, že by sa na nejakej škole niečo podobné dialo. Pokračoval aj tým, že spomenul ultraliberalizmus zo západu sa tlačí do našich škôl aj tým, že chce ukazovať, že LGBTI rodiny sú rovnocenné. Taraba chce redukovať aj počet vysokých škôl. Gröhling mu pripomenul, že jedným zákonom chcel Taraba riešiť "zákaz ideológie" na školách. 

Nominanti SNS sú problémom

"Slovenská národná strana dnes povedala, že stojí za svojim nominantom pánom Huliakom," uviedol Taraba s tým, že Huliak má problém s prezidentským palácom. Pravdou však je, že problém má aj s enviromentalistami. Taraba akcentoval, že každý nominant SNS čelí lynču. "Jediné, čo SNS deklaruje je, že stojíme za pánom Huliakom," povedal s tým, že prezidentka podľa neho nemá na takýto krok právo. "Pre mňa je toto novinka a nemyslím si, že je na mieste, aby som ja spochybňoval svojho kandidáta," odpovedal Taraba na otázku, či bude šéfom ministerstva životného prostredia on. 

"Ja ďakujem pani prezidentke za ten krok, ktorý urobila," reagoval Gröhling s tým, že je šokovaný reakciou Tarabu, ktorý sa zastáva Huliaka. Vytiahol aj papier na ktorom mal vypísané všetky nenávistné výroky poslanca. Spomenul aj šírenie dezinformácií, čo podľa neho Huliak robí pravidelne nielen v televíziách, ale aj na sociálnych sieťach. Problémom je aj to, že Huliakov brat má podnikať s drevom. 

Taraba povedal, že v prípade verejnoprávnej televízie sa má vysielať vlastna tvorba, ktorú si bude aj produkovať. Argumentoval tým, že na Slovensku hosťujú dirigenti, ktorí berú 70 až 80-tisíc eur. Nepovedal však kde túto informáciu vzal. "Chceme podporovať slovenskú literatúru, štúrovcov," povedal ďalej s tým, že nie je možné si kúpiť ich knihy. To však nie je pravda. 

"Tieto vyjadrenia sú úplne scestné," argumentoval Gröhling s tým, že táto vláda chce Slovensko uzavrieť do nejakej umelej spoločnosti, ktorá sa nebude mať od koho učiť. 

Čo odhalil prieskum a ako reagovali hostia v štúdiu?

Súvisiace články

Najčítanejšie