Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
PS tvrdí, že Zurian zneužíva inšpekciu na osobnú pomstu, pripojila sa SaS a OĽaNO
Zdielať na

PS tvrdí, že Zurian zneužíva inšpekciu na osobnú pomstu, pripojila sa SaS a OĽaNO

BRATISLAVA / Exšéfovi polície Jaroslavovi Spišiakovi sa nepozdáva, že Diana Santusová dostala na inšpekcii riadiacu pozíciu, ale aj to, že Zurian sa podľa neho mstí policajtom, ktorí ho vyšetrovali. Šimečka vyčíta vláde aj nominácie strany SNS.

Nový šéf inšpekcie Branislav Zurian podľa Michala Šimečku, ale aj Jaroslava Spišiaka zradil dobré meno, ktoré mal ako operatívec bojujúci s mafiou. Tej dnes podľa Spišiaka skôr pomáha a rieši si v čele inšpekcie osobnú pomstu. Akcentovali aj to, že práve preto je odvolávanie ministra vnútra Šutaj Eštoka správnym krokom. 

Progresívne Slovensko spochybňuje odborný kredit ministrov za SNS v reakcii na ich vystúpenia. Nemajú víziu rozvoja svojich rezortov, avizovaná "nová kultúra" bude veľkým krokom do minulosti, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

"Potvrdzuje sa, že Andrej Danko poslúžil iba ako šofér autobusu, ktorý svojimi mandátmi doviezol Roberta Fica k možnosti zložiť vládu. Ako pasažierov priniesol do vlády ľudí ako minister životného prostredia Taraba, ministerka kultúry Šimkovičová, a ich štátni tajomníci otec a syn Kuffovci," dodal Šimečka.

Výčitky voči plánom v kultúre

Zora Jaurová vyčíta nomináciu Martiny Šimkovičovej na čelo rezortu kultúry. Vyjadrila sa, že nemá žiadnu kvalifikáciu ani znalosť rezortu. "Jej výstupy vyvolali pobavenie nielen doma, ale aj v zahraničí," poznamenala s tým, že je jasné, že cieľom vlády je ovplyvniť slobodu médií, ale aj slobodu tvorby, pričom sa odvolávajú na dáke "neexistujúce tradície", ale aj "čistú kultúru". Jaurová poznamenala, že jej to pripomína názory z Mein kampf. 

"Vy nemáte tvoriť kultúru, ale vytvárať jej podmienky," poznamenala s tým, že aj toľko omieľaná cyrilometodská tradícia je zo zahraničia. "Ide o kultúrny revanšizmus," dodala Jaurová s tým, že ďalšie kroky vlády budú bedlivo sledovať a to vrátane zasahovania do slobody médií, či presadzovanie dezinformácií a okliešťovanie práv menšín. 

Envirorezort v zlých rukách

Michal Sabo zdôraznil, že ho znepokojil nielen snaha o zmenu zonácie parkov, ale aj to, že ani jeden z ministrov nespomenuli zmeny klímy. "Enviro a agro ministri nateraz klímu nespomínajú a možno aj zámere ignorujú," povedal enviromentalista. "Máme možnosť čerpať 15 miliárd eur," povedal s tým, že takúto príležitosť si Slovensko nemôže nechať ujsť. 

SaS má totožný názor

Strana SaS považuje konanie policajnej inšpekcie pod vedením Branislava Zuriana za neprijateľnú vendetu. Nepohodlní policajti sú podľa poslanca Juraja Krúpu prenasledovaní a zatýkaní. 

"Ak pred voľbami Robert Fico (Smer-SD) hovoril o vojne v polícii, tak teraz ju vidíme v priamom prenose. Bohužiaľ, tentoraz vyhrávajú zlo a vendeta," uviedol Krúpa. Smer-SD sa podľa neho snaží o totálne ovládnutie orgánov činných v trestnom konaní, ktoré môžu mať čo i len najmenší súvis s vyšetrovaním "našich ľudí".

Poslankyňa Mária Kolíková ostro odsúdila pondelkový (6. 11.) zásah voči funkcionárovi inšpekcie. "Akékoľvek zastrašovanie a šikana policajtov sú neprijateľné. Vláde na čele s Robertom Ficom ide len o pomstu. Toto nemôžeme tolerovať," skonštatovala.

OĽaNO hovorí o zastrašovaní polície

Roman Mikulec začal s tým, čo na vypočutí hovoril Branislav Zurian o tom, že úrad nemá byť strašidlom na policajtov. "Potom sú skrytý v kríkoch," povedal na margo akcie na záhorí, keď išiel vozidlom ráno do práce. "Akože naozaj toto je zo zlého filmu a divoký západ je šuviks," povedal exminister vnútra Roman Mikulec a akcentoval, že predmetné vozidlo mohli policajtovi odobrať v práci a zvoliť kultivovanejší spôsob. "Títo páni sa teraz mstia ďalšiemu policajtovi," pokračoval. 

Mikulec sa vyjadril aj k Diane Santusovej, ktorú Branislav Zurian menoval do riadiacej funkcie. "Pani Santusová bola svojimi nadriadenými vyhodnotená ako nespôsobilá," povedal s tým, že sa tak udialo keďže odmietala vyyšetrenie na polygrafe. "Pani Santusová toto odmietla niekoľkokrát a mala sa zúčastniť vyšetrenia aj pre podozrenie z únikov," dodal Mikulec, ktorý spomenul aj to, že existuje niekoľko súdnych rozhodnutí, že v tíme Oblúk dochádzalo k manipuláciám. 

Remišová sa ozvala, že vláda nielen, že nepomáha ľuďom, ale posiela policajtov na svojich kolegov. Argumentovala nielen neúspešnou akciou na hraniciach, ktorá podľa nej stála státisíce eur, ale spomenula aj útok na študentku vo vlaku na výhode Slovenska. 

Príslušníci Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) mali podľa právneho zástupcu Petra Kubinu v pondelok so zapnutými majákmi zablokovať zástupcu riaditeľa odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii ÚIS, ktorý sa presúval služobným motorovým vozidlom do práce. Má ísť o policajta s priznanou ochranou oznamovateľa závažnej protispoločenskej činnosti. Prítomný vyšetrovateľ, operatívny pracovník aj prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry ho informovali o začatí trestného stíhania pre neoprávnené používanie motorového vozidla.

Súvisiace články