Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Dolinková a Drucker chcú zlepšiť dostupnosť zdravotníckeho personálu, Ježíková akcentuje podhodnotenosť sestier
Zdielať na

Dolinková a Drucker chcú zlepšiť dostupnosť zdravotníckeho personálu, Ježíková akcentuje podhodnotenosť sestier

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Chýba nám až 4.tisíc sestier a to je podľa novej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) len konzervatívny odhad. Aj preto sa rozhodla spojiť so straníckym kolegom Tomášom Druckerom, ktorý je v novej vláde ministrom škosltva. Bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva však upozorňuje, že problém môže byť vypuklejší.

Dolinková akcentovala, že je potrebné vyhodnotiť potrebu a dopyt. "Hovorili sme aj o tom, ako zvýšiť počet medikov na školách," poznamenala s tým, že plánujú aj konsolidovať počet zahraničných študentov na lekárskych fakultách. Priznala, že na vládnej úrovni sa budú musieť nájsť financie na kompenzáciu príjmov pre lekárske fakulty, nakoľko menší počet študentov zo zahraničia znamená aj výpadok ich príjmov. 

Tomáš Drucker potvrdil, že problém bude treba riešiť, nakoľko sa časom môže eštevýraznejšie zhoršiť. Nemyslí si, že by pokles študentov zo zahraničia znížil rateing lekárskych fakúlt na Slovensku. Cieľom oboch rezortov je úzka spolupráca, ktorá by mala vyriešiť nedostatok zadrvaontíckych pracovníkov v systéme. "Jedným z problémov, ktoré má Slovensko je nedostatok kvalifikovaných zdravotníctkych pracovníkov," poznamenal Drucker.

Ministerka Dolinková zdôraznila, že ide o začiatok spolupráce a vytvorenie dvoch tímov, ktoré sa budú problematike venovať. Doplnila aj to, že si vie predstaviť nábory už na základnej škole.

Viac vo videu:

​Riešenia sa môžu urobiť rýchlejšie, akcentuje bývalá štátna tajomníčka Jana Ježíková

Bývalá štátna tajomníčka na ministerstve zdravotníctva uviedla, že prvé zmeny, ako je navýšenie prostriedkov pre lekárske fakulty, je možné urobiť už teraz. Dodala, že v zdravontíctve nám môže chýbať až 14-tisíc zdravotných sestier, pričom lekárov až toľko nechýba a ich počet sa za posledné roky zvýšil približne o 12 %. Čo sa týka sestier, problém vidí v tom, že štúdium je pre nich len o rok kratšie, než je tomu v prípade lekárov a práce je mimoriadne zle ohodnotená. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie