Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Reagujú na zrušenie ÚŠP: Demokrati sa sťažujú v Bruseli, SaS hovorí o ohrození bezpečnosti občanov
Zdielať na

Reagujú na zrušenie ÚŠP: Demokrati sa sťažujú v Bruseli, SaS hovorí o ohrození bezpečnosti občanov

BRATISLAVA / Demokrati sa chcú koordinovať so zvyškom opozície a zorganizovať protesty v uliciach. Dôvodom je snaha o zmenu týkajúcu sa ÚŠP a ŠTS. Heger kvôli Ficovým zámerom cestuje do Bruselu.

Som zdesená, povedala Mária Kolíková

Exministerka spravodlivosti je presvedčená, že kvôli svojej bezpečnosti je predseda vlády Robert Fico obetovať tú štátnu. "Viac ako 90 % jeho obžalôb, ktoré prídu na Špecializovaný trestný súd, sa končia odsúdením," poznamenala Kolíková s tým, že za rozhodnutiami nie je len ŠTS, ale aj Najvyšší súd. Po krokoch vlády podľa nej dôjde k zneschopneniu štátu bojovať s mafiou a organizovaným zločinom.

​Dodala, že právny štát potrebuje volič každej jednej strany, pretože ide o jeho bezpečnosť. "Z návrhu vyplýva, že všetky kauzy, ktoré ÚŠP má, sa nám rozlejú medzi všetky prokuratúry. Netušíme, aký prokurátor dostane jednotlivé kauzy," poznamenala s tým, že takouto kauzou je aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 

Nepáči sa jej ani to, že ak príde k zlúčeniu s generálnou prokuratúrou, práve jej šéf bude monokraticky rozhodovať o tom, ktorý prokurátor, ktorý prípad dostane. Vláde vyčíta aj to, že chce takýto zákon presadiť cez skrátené legislatívne konanie a bez odbornej debaty. "Ako politici ju budeme chytať za chvost," poznamenala s tým, že aj oni budú Európsku komisiu informovať o tom, čo sa deje. 

Heger sa chystá do Bruselu

Demokrati na tlačovej konferencii zdôraznili, že to, čo fungovalo posledných 20 rokov, Robertovi Ficovi zrazu prekáža. Podľa ich názoru treba Úrad špeciálnej prokuratúry nie zrušiť, ale naopak posilniť. "Vláda Slovenskej republiky má jasný plán," povedal Juraj Šeliga s tým, že tento úrad chcú zrušiť rovnako ako Špecializovaný trestný súd. "Potvrdil to Fico a včera aj Pellegrini," pokračoval s tým, že osud Špecializovaného trestného súdu závisí aj od toho, "ako si bude Andrej Danko dupať nohou"

Expremiér, exminister financií v Matovičovej vláde a bývalý predseda Demokratov Eduard Heger informoval, že komunikoval s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyen a po tlačovom brífingu sa chystá letieť do Bruselu, kde chce celú situáciu riešiť. "Informoval som ju o tom, čo vláda v najbližších hodinách, dňoch, týždňoch, chystá urobiť," povedal s tým, že nejde o žiadnu reorganizáciu. V Bruseli má absolvovať sériu stretnutí, na ktorých chce vysvetliť zámery predsedu vlády Roberta Fica, ktorý sa podľa neho snažil v Bruseli natieniť situáciu spôsobom, že "o nič nejde"

Šeliga zároveň uviedol, že sa na Demokratov obracajú ľudia s výzvami na to, že "treba vyjsť do ulíc". To potvrdil aj novozvolený predseda Demokratov a exminister obrany Jaroslav Naď. Ten sa však chce spojiť a koordinovať aj so zvyškom opozície."Celá opozícia má na svojej strane viac ľudí, než Fico," povedal Jaroslav Naď. "Je načase dať stranícke záujmy preč," poznamenal ďalej s tým, že nechce počuť výhovorky. Lídrov jednotlivých opozičných strán chce osloviť hneď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie