Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Odhalenie ICJK: Kaľavský s Kučerkom si nežijú zle, na investigatívcov Kaľavský zavolal políciu
Zdielať na

Odhalenie ICJK: Kaľavský s Kučerkom si nežijú zle, na investigatívcov Kaľavský zavolal políciu

BRATISLAVA / Investigatívne centrum Jána Kuciaka prišlo s odhalením o živote dvoch bývalých vysokopostavených príslušníkov NAKA.

"Dvaja vysokopostavení príslušníci NAKA, Ján Kaľavský a Marián Kučerka, sa zaplietli do korupčných káuz a v snahe dostať sa z nich odštartovali vojnu v polícii. Pred dôsledkami ušli za hranice Slovenska aj Európskej únie, na Balkán, do Bosny a Hercegoviny," uviedlo ICJK v článku venovenom ich zisteniam

​Z čoho žije, investigatívcom nevysvetlil

Investigatívne centrum Jána Kuciaka sa v spolupráci s novinármi z balkánskeho investigatívneho centra BIRN rozhodlo ich vypátrať a zistiť, prečo ich dodnes nevydali. "Na desať a pol roka väzenia odsúdeného Mariána Kučerku sme zastihli v Sarajeve. Jána Kaľavského, ktorý čelí obvineniam z korupcie, pred jeho novým domom s bazénom v mestečku Trebinje. Všetko naznačuje, že život na Balkáne pre nich nie je trestom. A vďaka zdĺhavému azylovému procesu ale aj protekcii zo strany srbských orgánov, ktoré im podľa viacerých zdrojov pomáhajú, sa na Slovensko tak skoro nevrátia," uviedlo ICJK ďalej. 

Investigatívny novinári ďalej uviedli, že bývalý slovenský snajper obžalovaný z korupcie Ján Kaľavský si v Bosne nežije zle. "V malom meste Trebinje, neďaleko hraníc s Čiernou Horou a na skok od Dalmátskeho pobrežia má nový dom obklopený veľkými pozemkami na ktorých nechýba ani bazén. Hodnota domu môže dosahovať aj 200-tisíc eur," rovnako zdôraznili, že keď ho zastavili, odmietol sa s investigatívnymi novinármi rozprávať.

"Marián Kučerka odsúdený za korupciu na 10 a pol roka chodí na súd v Sarajeve. Napriek prísľubu jeho advokáta sa s nami nestretol. Na otázky o tom z čoho v Bosne žije odmietol odpovedať. Obom môže pomôcť novela trestného zákona, ktorou chce štvrtá vláda Roberta Fica zrušiť špeciálnu prokuratúru. Okrem toho ale znižuje aj trestné sadzby. V Kaľavského prípade, ktorý ešte nie je uzavretý, by mu po novom hrozilo 3 až 8 rokov namiesto 5 až 12. Kučerka je síce už právoplatne odsúdený, no ak by sa z Bosny vrátil alebo by ho balkánska krajina vydala, podľa novely by mal možnosť podať návrh na opätovné prejednanie veci pred súdom a spochybniť to, že sa proti nemu konalo ako voči ušlému. Novinkou je aj to, že kým by súd rozhodol o tomto návrhu, Kučerkovi by prerušili trest," zdôraznilo ICJK v texte. 

Celú reportáž ICJK si môžete pozrieť tu:

Kaľavský na investigatívcov poslal políciu

Kaľavský na investigatívcov poslal políciu, tá následne začala operovať s ich dotografiami. "Dôvod toho prešetrovnaia políciou úplne nepoznáme. Policajti, ktorí sa pri nás pristavili, keď sme odchádzali od domu Kaľavského povedali, že Ján Kaľavský zavolal hliadku," povedal investigatívny novinár Tomáš Madleňák pre Noviny PLUS TV JOJ a pokračoval, že ich Ján Kaľavský mal označiť za "podozrivých ľudí", keďže sa mu zrejme nepozdávalo, že sa pohybujú v okolí jeho domu. Madleňák dodal, že si polícia zapísala ich mená a nechala ich odísť. 

"Následne môj kolega z Bosny a Hercogoviny povedal, že z toho nemá dobrý pocit a mali by sme odísť z Trebinje," pokračoval investigatívny novinár a dodal, že hoci mali v pláne prespať, vyplatili hotel a odcestovali z mesta. "Potom sa ukázalo, že to bol asi dobrý inštinkt, lebo tie naše fotky sa začali šíriť prostredníctvom Republiky srbskej, čiže je zjavné, že pán Kaľavský má nejaký kontakt v polícii Republiky srbskej," pokračoval Madleňák pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že opäť došlo k zisťovaniu. 

"Aj tým, že sme túto informáciu zverejnili, tak sme znížili riziko, že by sa našim kolegom z Bosny a Hercegoviny niekto snažil nejakým spôsobom odplatiť," uzavrel investigatívny novinár z Investigatívneho centra Jána Kuciaka

Najčítanejšie