Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dankove ponožky a transparenty: Obštrukcie na Slovensku nevidíme prvýkrát
Zdielať na

Dankove ponožky a transparenty: Obštrukcie na Slovensku nevidíme prvýkrát

BRATISLAVA / Posledné tohtoročné rokovanie parlamentu sa nieslo v duchu jeho nekonečného naťahovania opozíciou. Jej členovia tak chceli stoj, čo stoj donútiť vládnu koalíciu stiahnuť zmeny v trestnom zákone alebo ich aspoň oddialiť. Ráznym sekom to stopol pred Vianocami predseda parlamentu Peter Pellegrini, pričom jeho konanie pravdepodobne skončí na Ústavnom súde. Ide pritom o legitímny nástroj opozície, ktorý sme v slovenskej parlamentnej histórii zažili už viackrát.

Keď Gábor Grendel čítal svoj pozmeňujúci návrh k rozpočtu sedem hodín, zdalo sa, že sa opozícii podarí natiahnuť diskusiu o ňom cez celé sviatky a možno aj po nich. Aj keď poslanec matovičovcov je ešte žiačikom oproti takému americkému senátorovi Stromovi Thurmondovi, ktorý blokoval priznanie väčších práv afroameričanom prejavom s dĺžkou 24 hodín a 18 minút.

Poslancom sa takmer celý december darilo odďaľovať zmeny v trestnom zákone, ktorú sú podľa opozície šité v prospech ľudí spriaznených so Smerom. No potom Pellegrini aj keď sľúbil, že tak neurobí, zasiahol. "Dávam procedurálny návrh, aby sme o štátnom rozpočte začali rokovať ihneď," uviedol Peter Pellegrini.

Na Slovensku máme s obštrukciami viaceré skúsenosti

Naťahovanie rozpravy a odďaľovanie naplnenia zámeru vládnej moci je legitímnou súčasťou parlamentnej demokracie. A aj na Slovensku má svoju históriu. V roku 1996 sa opozícia všemožne snažila znemožniť vystúpenie vtedajšieho šéfa tajnej služby Ivana Lexu. "Vtedy sme doniesli transparenty, postavili ich pred neho," opisuje vtedajší poslanec NR SR Pavol Hrušovský (KDH). 

"Bolo možné prizývať rôznych generálnych riaditeľov rôznych ministerstiev o čom sa muselo hlasovať a keďže nebol dostatočný počet poslancov, museli sa prerušovať schôdze," spomína si zas súčasný poslanec Smeru Dušan Jarjabek, ako blokovali do rána koalíciu Mikuláša Dzurindu.

Keď sa vládne kormidlo otočilo, vtedy ešte nelimitovanými dlhými prejavmi to zas opozícia robila Smeru po tom, čo siahol na druhý dôchodkový pilier. Čítali tisíce ľudí z petície proti zámeru. "Privádzalo to Smer k zúfalstvu, lebo chceli ísť na dovolenku," tvrdí vtedajší poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

V roku 2000 znova opozícia zablokovala rokovanie parlamentu, ale nie siahodlhými rečami, ale postojom, či skôr poľahom, kedy sa v pléne zabivakovali, aby sa nik iný nedostal k rečníckemu pultu. "Aby taký Čmochtoš ukazoval svoje farebné ponožky, ja im prajem dobrú noc aj túto noc," znel výrok Andreja Danka (SNS). A opäť vymenené garde, všetci poslanci Smeru prihlásením do diskusie naťahovali čas a bránili svojho šéfa, ktorému na súde hrozilo rozhodovanie o väzbe. Ako sa rok 2023 obštrukciami končil, rok 2024 sa nimi začne.

Ako skončili, tak začnú

Po Troch kráľoch štartuje rokovanie o zmene trestného zákona a rušení špeciálnej prokuratúry. Podľa písomne prihlásených do skráteného legislatívneho konania o zmenách sa rozprava bude opäť niesť v opozičnom šate. "My vystúpime v debate, prednesieme, čo budeme považovať za potrebné povedať," tvrdí Richard Sulík, predseda strany SaS.

Súvisiace články

Najčítanejšie