Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Exminister Wlachovský: Nerozumiem prečo premiér ponižuje vlastnú krajinu
Zdielať na

Exminister Wlachovský: Nerozumiem prečo premiér ponižuje vlastnú krajinu

BRATISLAVA / Politika vlády smerom k našim zahraničným partnerom môže mať v konečnom dôsledku ten efekt, že ostaneme bez spojencov. V štúdiu na spravodajskej JOJ24 o tom hovoril exminister zahraničných vecí.

"Je to veľmi zvláštny prístup pri jednaní so zahraničným partnerom, že pred ním ponížim svoj vlatný štát," povedal exminister zahraničnýhc vecí a dlhoročný kariérny diplomat Miroslav Wlachovský v rozhovore na JOJ24.

Reagoval tak na vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica so zástupcom Číny. "Nemienim z pozície malej krajiny plnej porušovania základných ľudských práv a defektov demokracie rozdávať akékoľvek múdrosti a lekcie," povedal predseda vlády Robert Fico s tým, že vláda bude rešpektovať politiku jednej Číny. 

 "To je aká suverénny politika?" pýtal sa exminister, ktorý nerozumie tomu, prečo by sme mali byť suverénny voči svojim partnerom, ale v predklone pred autokratickými režimami. "Nerozumiem, čo nám to prináša okrem hanby," povedal Wlachovský ďalej s tým, že nekritizuje cestu do Číny, ale postoj, ktorý vytvára zlú pozíciu pre Slovensku. 

V rozhovore rozobral aj postoj vlády k použitiu balistických rakiet na Ukrajine a to, do akého svetla nás to stavia pred zahraničnými partnermi.

Viac sa dozviete vo videu:

Postoj ministra obrany​

Minister obrany ešte aj včera hovoril o "chýbajúcich dôkazoch", balistické rakety pritom nepriami potvrdilo aj Rusku ústami Medvedeva. ten sa vyjadril, že Rusko použilo na Ukrajine všetky typy zbraní, okrem tých jadrových. ​Severokórejské balistické rakety na území Ukrajiny už potvrdil aj ukrajinský generálny prokurátor. 

"Sme poučení z minulosti, že nie vždy to bola pravda," reagoval Kaliňák trvajúc na tom, že vláda chce dôkazy. Krúpa odpovedal, že Smeru zatiaľ nestačili ani kvalitné mimoriadne sprvodajské informácie. "Pohnevali sme si vzťahy s Južnou Kóreou, ale aj Japonskom," dodal Krúpa. 

Súvisiace články