Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Lipšic o terorizme na Zámockej: Spolužiaci potvrdili radikálne názory páchateľa
Zdielať na

Lipšic o terorizme na Zámockej: Spolužiaci potvrdili radikálne názory páchateľa

BRATISLAVA / K aktuálnym informáciám k teroristickému útoku na Zámockej ulici v Bratislave, kde vyhasli životy Matúša a Juraja, vystúpil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Útok sa udial v roku 2022. Čašníčka z podniku Radka utrpela závažné zranenia. Vyšetrovanie bolo pre úmrtie páchateľa zastavené, dodnes sa čakalo na analytické posudky znalcov.

Daniel Lipšic na úvod uviedol, že vyšetrovanie bolo ukončené. Na tlačovú konferenciu bol prizvaný aj zástupca NAKA, podľa informácií špeciálneho prokurátora malo z vyšších miest prísť k zákazu zúčastniť sa na tlačovej besede. Vyšetrovateľom sa však za ich prácu poďakoval.  

"Páchateľom daného skutku bol Juraj Krajčík," poznamenal Lipšic, ktorý to povedal s odvolaním sa na svedecké výpovede svedkov, ale aj rodičov Krajčíka, ktorý si po útoku vzal život. Lipšic dodal, že išlo o mimoriadne chladnokrvný skutok, ktorý mal charakter popravy. 

"Po tomto skutku páchateľ komunikoval na viacerých sociálnych sieťach, kde sa k skutku aj priznal," uviedol špeciálny prokurátor ďalej s tým, že znalci potvrdili, že sa zhodovali náboje, ale aj biologický materiál s DNA páchateľa a rovnako aj stopy po streľbe na oblečení páchateľa. 

Sledovanie vtedajšieho premiéra Hegera

Opakovane páchateľ sledoval aj predsedu vlády Eduarda Hegera. Mal ho sledovať aj pred divadlom Pavla Orságha Hviezdoslava. Prítomnosť páchateľa potvrdili aj kamerové záznamy v okolí domu expremiéra. V deň teroristického útoku sa zdržiaval pred jeho domom od piatej do pol šiestej. Keď pred jeho domom podľa vlastných slov nemal šťastie, vybral sa pred podnik Tepláreň, ktorý sídlil na Zámockej ulici. 

"Prvý výstrel v podniku Tepláreň zaznel o 19:11:12," povedal Lipšic s tým, že hliadka bola na mieste do 5 minút. Výpovede zároveň potvrdili, že mladík mal záujem o teroristické útoky a mal radikálne názory na politiku, ale aj menšiny. Manifest, ktorý útočník zverejnil, mal prvky neonacizmu.

"Je zrejmé, že aj po tomto skutku neprejavil páchateľ žiadnu ľútosť," pokračoval Lipšic odvolávajúc sa na dáta z jeho telefónu. Ďalším cieľom páchateľa bola aj židovská komunita a jej čelní predstavitelia, či novinári. 

Špeciálny prokurátor vylúčil, že by sa útoku dalo predísť, nakoľko účty na sociálnej sieti boli uzamknuté. Zopakoval vyjadrenia spolužiakov, ktorí potvrdili jeho radikálne názory, ale vždy sa prejavovali len vo verbálnej rovine. Osamelých vlkov je podľa špeciálneho prokurátora ťažké odhaliť. Na Eduarda Hegera mal chcieť zaútočiť len z toho dôvodu, že bol v tom čase premiérom. Išlo teda o funkciu ako takú, nie o konkrétnu osobu.

"Išlo o zmätenú, zradikalizovanú osobu," dodal s tým, že tento páchateľ nie je obeťou, rovnako nie je obeťou ani otec páchateľa. Obeťami sú Matúš, Juraj a Radka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie