Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Samovražda žiaka z obce Parchovany: Rodičia dostanú synov telefón. Chcú aj list na rozlúčku
Zdielať na

Samovražda žiaka z obce Parchovany: Rodičia dostanú synov telefón. Chcú aj list na rozlúčku

PARCHOVANY / Rodičia 15-ročného Romana, ktorý v závere minulého roka prišiel o život, keď skočil zo strechy Základnej školy v Parchovanoch, dostanú od vyšetrovateľa späť od orgánov vyšetrovania chlapcov mobilný telefón. Pre TV JOJ to potvrdil Romanov otec, ktorý správu o vrátení mobilu dostal od vyšetrovateľa prípadu.

Mobilný telefón je pre rodičov nebohého žiaka kľúčovým dôkazom k tomu, aby zistili čo sa Romanovi dialo v škole, v jeho osobnom živote a možno sa dozvedia o zásadných motívoch, ktoré ho viedli k samovražde. Rodičia očakávajú, že v mobile nájdu list, ktorý ich syn napísal pred samovraždou. Otec chlapca si myslí, že v liste na rozlúčku, ktorý zrejme Roman pred samovraždou napísal, im syn vysvetlil ako vnímal konanie svojich spolužiakov, o ktorých mal doma celé roky hovoriť, že mu v škole ubližujú, že sa mu vysmievajú, ponižujú ho a šikanujú. Očakávajú aj informácie o riaditeľovi školy a prístupu učiteľov, s ktorými Roman prichádzal do kontaktu počas vyučovaiceho procesu. Roman sa v mobile zrejme vyjadril aj na adresu svojich rodičov. 

V uznesení o vydaní vecí vyšetrovateľ píše, že mobilný telefón pre účely vyšetrovania vydala polícii Romanova nevlastná sestra 20. novembra 2023 na výzvu vyšetrovateľky krátko po tragédii. Vyšetrovateľ rodičom píše, že na zhabanie alebo prepadnutie mobilného telefónu aj SIM karty nie je dôvod a keďže je známy majiteľ veci, odovzdáva ich späť Romanovmu otcovi. Pre ďalšie konanie v trestnej veci už zadržiavať mobilný telefón aj SIMku nie je potrebné.

Rodičia mobil od vyšetrovateľa žiadali už skôr

Romanovi rodičia mobil žiadali od polície už skôr, no doteraz nevedeli či sa k jeho obsahu vôbec dostanú. Ako uviedli pre portál noviny.sk vyšetrovateľ mal údajne záujem mobil zadržiavať až do ukončenia celého vyšetrovania, keďže v ňom boli informácie a dôkazy, ktoré sú významné pre trestné konanie. Domnievajú sa, že vyšetrovateľ zmenil postoj potom, ako všetky údaje z mobilného telefónu aj SIM karty orgány činné v trestnom konaní vyextrahovali a zaznamenali iným spôsobom. Preto mobil rodičom uvoľní. 

Trestné stíhanie je vedené pre zločin napomáhania k samovražde. Trestná sadzba je 8 rokov 

Vyšetrovateľ 1. oddelenia vyšetrovania odboru kriminálne polície v Trebišove po samovražde Romana vedie trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a pre zločin napomáhania k samovražde. K dnešnému dňu nie je stále obvinená žiadna konkrétna osoba, hoci rodičia tvrdia, že ich syna na škole šikanovali niektorí žiaci intenzívne a najmä jedna z nich. Vyšetrovateľ pri objasňovaní prípadu získal dôkazy o tom, že niektorí žiaci v okamihu, keď chlapec vyšiel na strechu, aby skočil, na neho kričali, aby skočil. V uznesení vyšetrovateľa, ktoré má TV JOJ k dispozícii je napísané okrem iného, že neznámi páchatelia v presne nezistenom čase v priestoroch ZŠ v obci Parchovany ako aj inde, slovným povzbudzovaním, a aj iným doposiaľ nezisteným konaním pohli poškodeného maloletého k tomu, aby skočil zo strechy školy. Čo Roman aj dňa 20.11.2023 urobil a následne následky zranení neskôr v trebišovskej nemocnici na oddelní akútnej a intenzívnej medicíny zomrel. 

Polícia vyšetruje aj v škole. Úkony vyšetrovateľa mali skrátiť vyučovanie

Podľa rodičov žiaka sa 15. januára 2024 vrátil policajný vyšetrovateľ na miesto tragédie do areálu ZŠ v Parchovanoch. Policajné úkony, ktoré na mieste polícia vykonávala mali skrátiť vyučovanie žiakom z deviateho ročníka. Podľa svedkov bolo v areáli školy vidieť policajné autá, niektorí videli aj policajného psa. Podľa informácií TV JOJ ale nešlo o rekonštrukciu prípadu. Keďže trestné konanie nie je verejné, polícia konkrétne úkony vyšetrovateľa prípadu nekomentuje. Dá sa predpokladať, že ak polícia na mieste použila služobného psa, mohli ísť, napríklad, o zabezpečenie ďalších dôkazov potrebných pre trestné konanie.

Do Parchovian vycestuje policajný prezident

Podľa ďalších tvrdení otca nebohého Romana, ministerstvo vnútra zareagovalo na jeho otvorený list, ktoré nedávno napísal ministrom vnútra, školstva, ale aj prezidentke Zuzane Čaputovej. Prezidentka sa s rodičmi osobne stretla na základe ich žiadosti a prijala ich počas nedávnej návštevy v Košiciach. Ministerstvo vnútra rodičom malo oznámiť, že sa s nimi osobne stretne priamo prezident policajného zboru. Stretnúť sa majú 18. januára v Parchovanoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie