Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Výroky Fica o Ukrajine našich susedov urazili. Je našou tragédiou, že nás vedie pomstychtivý a sebastredný človek, hodnotí Valášek
Zdielať na

Výroky Fica o Ukrajine našich susedov urazili. Je našou tragédiou, že nás vedie pomstychtivý a sebastredný človek, hodnotí Valášek

BRATISLAVA / Výroky o tom, že predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nepodporí Ukrajinu v NATO sú podľa kritikov nezmyselné.

Robert Fico sa v diskucnej relácii RTVS v sobotu neúctivo vyjadril na margo Ukrajiny. "A čo čakajú, že Rusi odídu z Donbasu alebo Luhanska? Alebo že odídu z Krymu? Veď to je nereálne, to pripúšťajú všetci,“ uviedol Fico. 

​Predseda slovenskej vlády sa zároveň vyjadril, že je proti tomu, aby Slovensko vstúpilo do NATO. "Potvrdím, že žiadne zbrane nebude dostávať, pokiaľ ide o armádu Slovenskej republiky a štátne zásoby. Poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne iný názor. Poviem mu, že pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky. Poviem mu, že som proti členstvu Ukrajiny v NATO, lebo to je tak akurát základ tretej svetovej vojny," poznamenal ďalej. 

Ukrajinská odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Hovorca ministerstva zahraničnýh vecí šéfovi slovenskej vlády odkázal, že Ukrajina bojuje s Ruskom aj preto, aby sa ruské vojská neocitli aj "v Košiciach, Prešove a na ďalších územiach Slovenska"

Medzitým sa ozval aj ukrajinský poslanec, ktorý navrhol, aby sa návšteva Roberta Fica na Ukrajine zrušila. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ však k takémuto zrušeniu nedôjde, pretože aj Ukrajine ide o veľa. 

Je to od neho zlomyseľnosť, uviedol Valášek (PS)

"Bola to od neho čistá zlomyseľnosť," uviedol Valášek a dodal, že Ukrajina si nevybrala vojnu, ani si sama nezbombardovala sýpky či nezamínovala polia. "Je chybou len a len Putinovho Ruska, že ukrajinská ekonomika je dnes v zlom stave. A je správne od nás, že ju podporujeme - jednak ľudsky správne, ale dobré pre naše záujmy, lebo chceme, aby ako-tak fungovala a ľudia odtiaľ neutekali," pokračoval s dôrazom na to, že toto by mal slovenský premiér vedieť.  "Toto je ľahko rozpoznateľný záujem. Je našou tragédiou, že nás vedie taký pomstychtivý a sebastredný človek," uzavrel. 

Naše vzťahy sa zhoršia, akcentuje Krúpa (SaS)

"Osobne som presvedčený, že výroky Roebrta Fica a jeho súzvuk s našim južným susedom Orbánom v kontexte kremeľských dezifnormácií a propagandy, ktorí ju zdieľajú," začal reakciu s tým, že toto zo strany predsedu vlády je nediplomatické, hlúpe a zároveň protislovnenské. 

"Keď chce Robert Fico, aby sa Ukrajina vzdala svojho územia, tak zrádza aj Slovensko," dodal s tým, že všetko toto robí Robert Fico len pre vlastný prospech a beztrestnosť. 

Exminister obrany by sa nečudoval, ak by Ukrajina návštevu zrušila

K naštrbeniu vzťahov môže dôjsť aj podľa predsedu Demokratov Jaroslava Naďa, ktorý pre Noviny PLUS uviedol, že ho reakcia ukrajinskej strany vôbec neprekvapuje. "Je neprijateľné, aby sa slovenský premiér vyjadroval o susednom štáte tak, ako da vyjadruje. Kopíruje to, čo mu napísali v Moskve," poznamenal s tým, že na mieste Denisa Šmihala  by stretnutie s premiérom zrušil. 

Naď dodal, že Fico neohrozuje len vzťahy Slovensko a Ukrajiny, ale aj vzťahy so západnými partnermi v rámci EÚ a NATO. Zároveň na konto výrokov Roberta Fica o tom, že nepodporí vstup Ukrajiny do štruktúr NATO, uviedol, že "Robert Fico zase odpovedá na to, na čo sa ho nikto nepýtal," poznamenal s tým, že vstup Ukrajiny sa môže udiať až po tom, čo na jej území nebude vojna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie