Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Danko vyzbieral od občanov 19 eur v jednocentových daroch
Zdielať na

Danko vyzbieral od občanov 19 eur v jednocentových daroch

Zdroj: NR SR

BRATISLAVA / V súvislosti s prezidentskou kampaňou si predseda Slovenskej národnej strany a kandidát na prezidenta Andrej Danko otvoril transparentný účet, na ktorom sa mu podarilo vyzbierať 19 eur v jednocentových daroch. Občania mu v odkazoch pripomínajú nehodu so semafórom a ďalšie prehrešky.

Transparentný účet Andreja Danka pre prezidentskú kampaň zaplavili jednocentové dary. Tento nový trend najviac zasiahol práve predsedu SNS, ktorému poslalo po jednom cente viac ako tisíc ľudí. Šéf národniarov podľa organizácie Transparency International vyzbieral vďaka týmto darom vyše 19 eur.

Predsedovi SNS a kandidátovi na prezidenta zanechávajú ľudia po zaslaní jednocentových darov aj rôzne odkazy. "Kúp si niečo na seba, a na ceste domov netraf stĺp. A abstinovať, keď šoféruješ, určite pomôže," uverejnil jeden z prispievateľov. Narážky na semafor či stĺp sa podľa TI Slovensko spomínajú až 153-krát. Prispievatelia nezabudli ani na ďalšie prešľapi, ktoré boli Dankovi v minulosti vyčítané. "Na novú rigoróznu prácu," uvádza ďalší jednocentový prispievateľ. Niektorí poslali stručné odkazy ako "Odstĺp" no iní využili túto možnosť na poslanie ostrejších narážok, ako napríklad na "jednosmerný lístok do Ruskej fašistickej federácie."

Organizácia Transparency International vo svojom príspevku uvádza, že podobnú skúsenosť s takýmito darcami majú aj v Česku. „Halieroví darcovia“ sa v susednej krajine snažili cez manipulačné poplatky bánk za každú platbu spôsobiť dodatočné výdavky. Poplatky banky kandidátom neskôr prestali účtovať.

Odkazy aj pre Korčoka

Prezidentský kandidát Ivan Korčok sa pochválil na sociálnej sieti, že aj on dostáva rôzne odkazy od darcov, ktorí mu prispeli na transparentný účet. "Dar pre p. Korčoka, tzv. 13. dôchodok od Fica," píše jeden z prispievateľov. Aj ďalšia prispievateľka upozornila na tému dôchodkov: "Dôchodcovia sa za 300 eur kúpiť nedajú. Dajú ich Ivanovi Korčokovi." Takéto odkazy pre politikov nie sú na Slovensku ničím novým. Aj v posledných parlamentných voľbách si niektorí občania nenechali ujsť príležitosť, aby napísali podporné ale aj ironické správy pre politikov.

Súvisiace články