Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Celý demokratický svet žiada vysvetlenie o smrti Navaľného. Len Slovensko zase mlčí, reaguje Marcinková
Zdielať na

Celý demokratický svet žiada vysvetlenie o smrti Navaľného. Len Slovensko zase mlčí, reaguje Marcinková

BRATISLAVA / Už je to týždeň od smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý zomrel v ruskom väzení. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová informovala včera na sociálnej sieti X, že podľa lekárskej správy išlo o prirodzenú smrť. Opozícia žiada predvolanie ruského veľvyslanca.

Opozičná strana SaS navrhla uznesenie, v ktorom vyzýva, aby Rusko povolilo nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrenie smrti Alexeja Navaľného. Zároveň vyzývajú vládu, aby si predvolala ruského veľvyslanca a adresovala mu výzvu na prešetrenie smrti Navaľného. Opozícia rovnako žiada od Ruska, aby prepustili osoby, ktoré boli zadržané v súvislosti s ich účasťou na pietnych spomienkach.

Podľa poslankyne Marcinkovej bol Alexej Navaľnyj hrozbou pre Vladimíra Putina, ktorý je tak zbabelý, že radšej, aby si zmeral sily v demokratickej súťaží, tak svojich oponentov zastrašuje a likviduje. "Rovnako prenasleduje aj ich rodiny, spolupracovníkov a všetkých podporovateľov," dodala Marcinková.

Marcinková vyčíta ministerovi zahraničia Jurajovi Blanárovi, že si nepozval ruského veľvyslanca a nekládol mu nepríjemné otázky. "Pánovi Pellegrinimu, Ficovi a Dankovi záleží na väzňoch len vtedy, keď sú to ich kamoši a korupčníci," reagovala Marcinková, podľa ktorej dokáže korupciu a boj moc zabíjať.

"Celý demokratický svet sa zomkol a žiada pravdu o tom, ako presne došlo k smrti Navaľného. Slovensko je zase mlčacie a prikrčené niekde pri Maďarsku," konštatovala poslankyňa z SaS.

Je potrebné riadne vyšetrenie

K smrti Navaľného sa vyjadril na sociálnej sieti aj predseda vlády Robert Fico, ktorý očakáva vyvodenie zodpovednosti. "Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti. Náhla smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľnyja vo výkone trestu vyžaduje riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania, alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím," reagoval krátko po smrti Navaľného predsa vlády.

"Všetkým slovenským moralistom odkazujem, že predtým ako sa akokoľvek vyjadria k tejto smutnej udalosti v Rusku, mali by si spomenúť, či rovnako moralizovali pri podivnej smrti gen. Lučanského a smrti advokáta Krivočenka, ktorý sa vo výkone väzby v SR doslova udusil na covid, a ktorého práva na poskytnutie zdravotnej starostlivosti boli hrubo porušené. Ak mlčali vtedy, mali by mlčať aj teraz," odkázal Fico na sociálnej sieti.

Pracovná cesta Blanára

Juraj Blanár sa momentálne nachádza na pracovnej ceste v Indii pri príležitosti konania najvýznamnejšej geopolitickej konferencie v južnej Ázii o zahraničnej politike, ekonomike a bezpečnosti Raisina Dialogue. Blanár v týchto dňoch absolvoval rokovanie s indickým partnerom Subrahmanyamom Jaishankarom a taktiež s indickým štátnym tajomníkom pre obranu a obrannú produkciu Giridharom Aramanom.

Súvisiace články