Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Robert Fico reaguje ne premiéra Fialu: Vaše rozhodnutie neovplyvní našu suverénnu zahraničnú politiku
Zdielať na

Robert Fico reaguje ne premiéra Fialu: Vaše rozhodnutie neovplyvní našu suverénnu zahraničnú politiku

BRATISLAVA / Robert Fico (Smer-SD) zareagoval tradične videom na svojom profile na sociálnej sieti. Česko chce podľa neho ďalej podporovať vojnu, zatiaľ čo Slovensko podľa neho hovorí o mieri.

"Vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi sú jedinečné," začal predseda vlády vo videu a zdôraznil, že sú historické overené a plné dôvery, priateľstva a príbuzenských vzťahov a porozumenia. "Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať takéhoto hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu," pokračoval Robert Fico.

"Berieme na vedomie, že česká vládna ganritúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu an Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri. Vaše rozhodnutie neovplyvní našú suverénnu zahraničnú politiku," odkázal premiér do Prahy. 

"Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek a naše politické vzťahy nebudeme na Slovensku zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím," uviedol na záver. 

Najväčší rozkol od rozdelenia?

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to v stredu 6. marca oznámil český premiér Petr Fiala, informovala spravodajkyňa TASR v Prahe.

Opozícia hovorí o hanbe

"Toto bol náš najsilnejší vzťah. Prežil Mečiara aj Zemana. Koľko tejto vláde trvalo, kým ho pokazila? Päť mesiacov?" reagoval an sociálnej sieti expert na zahraničnú politiku a bývalý kariérny diplomat Tomáš Valášek (PS).

"Pretrhnutie najužších konktaktov s Českou republikou je však niečo, čo Slovenskej republike nepriniesol ešte žiadny premiér v našej novodobej histórii. Dokázal to len Robert Fico s asistenciou Petra Pellegriniho, Petra Kmeca, Tomáša Druckera a mnohých ďalších, ktorí budúcnosť Slovenska vymenili za pohodlie v závetrí Ficovej deštruktívnej politiky," zareagovala SaS. 

Ďalšie reakcie opozičných politikov si môžete pozrieť tu:

Rozhovor s politológom Jozefom Lenčom na tému vzťahov medzi Českom a Slovenskom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie