Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Začali sa rokovania o podpore: Kubiš s Forróm zatiaľ mlčia, Danko hovorí o "zastavení zla"
Zdielať na

Začali sa rokovania o podpore: Kubiš s Forróm zatiaľ mlčia, Danko hovorí o "zastavení zla"

BRATISLAVA / Na kampaň maju kandidáti druhého kola nielen málo času, ale aj financií. Čo všetko môže výsledok druhého kola ovplyvniť?

Kampaňová rétorika a "zľaknutie Hlasu"

Hosťkou v štúdiu JOJ24 bola Simona Bubánová, ktorá je odborníčkou na politický marketing. Volebný rozdiel bol podľa nej vyšší, než sa očakávalo. "Viem však, že existuje prieskum, ktorý ukazoval identické výsledky," poznamenala s tým, že vo všeobecnosti sa očakával tesnejší výsledok. Úlohu podľa nej zohrali aj útoky Andreja Danka na koaličného partnera, ale aj novela trestného poriadku či zákon o RTVS. 

Útoky zo strany Hlasu-SD podľa Bubánovej odzrkadľujú to, že v Pellegriniho strane sa zľakli. "V parlamentných voľbách môžete hovoriť len k svojej bubline," uviedla s tým, že v prezidentských voľbách si to dovoliť nemôžno. Poznamenala aj to, že "strašenie vojnou" je emocionálnou témou a tú práve vníma, ako prejav strachu Pellegriniho strany. "Strašenie zaberá," poznamenala odborníčka hoci dodala, že je to nepekné a niečo, čo by sme u lídra videli neradi. Debaty cez veľkonočné sviatky podľa nej takisto môžu zohrať rolu, keďže sa budú študenti baviť so starými rodičmi, ale aj rodičia s deťmi. 

Prvé rokovania o podpore?

To, že preziodentský kandidáti nezaháľajú dokazujú aj prvé rokovania. Nielen Ivan Korčok, ale aj Peter Pellegrini sa vybrali vyjednávať o podpore do druhého kola boja o Prezidentský palác. 

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok sa v pondelok stretol s Jánom Kubišom. Stretnúť sa chce aj s ďalšími, verí v ich podporu. "Plánujem stretnutia so všetkými demokratickými kandidátmi. Zatiaľ som sa osobne stretol len s Jánom Kubišom. Informoval ma, že nedá odporúčanie svojim voličom ani pre jedného kandidáta v druhom kole," tvrdí Korčok.

Dodal, že s Krisztianom Forróm je v kontakte a prejavil ochotu o podpore rokovať. Forró už pre TASR uviedol, že s Korčokom by sa mohol stretnúť predbežne vo štvrtok (28. 3.). Korčok ďalej uviedol, že komunikuje aj s Igorom Matovičom. S ohľadom na názorové a hodnotové nastavenie jeho voličov bude vďačný za ich podporu v druhom kole. Viťaz prvého kola verí aj v podporu Patrika Dubovského, s ktorým je rovnako podľa vlastných slov v kontakte.

"Počas prezidentských volieb bola pozornosť upriamená na Maďarov žijúcich na Slovensku. Rozhodujúca by mohla byť úloha Maďarov v druhom kole," uviedol Forró na sociálnej sieti. Pre TASR doplnil, že s Ivanom Korčokom sa predbežne dohodli na stretnutí vo štvrtok "Neviem si osobne predstaviť, že budem podporovať Korčoka, ale nepredbiehajme udalosti," skonštatoval.

"Dnes sme mali spoločné stretnutie s pánom Kubišom a som veľmi rád, že máme na mnohé otázky spoločný názor," napísal Pellegrini. Kubiš ešte v nedeľu povedal, že sa chce stretnúť s Pellegrinim aj s Korčokom. Ďalšie kroky zváži aj na základe výstupov od oboch kandidátov z kampane.

"Neviem si osobne predstaviť, že budem podporovať Korčoka, ale nepredbiehajme udalosti," skonštatoval. "Dnes sme mali spoločné stretnutie s pánom Kubišom a som veľmi rád, že máme na mnohé otázky spoločný názor," napísal Pellegrini. Kubiš ešte v nedeľu (24. 3.) pre TASR povedal, že sa chce stretnúť s Pellegrinim aj s Korčokom. Ďalšie kroky zváži aj na základe výstupov od oboch kandidátov z kampane.

Dankova vystretá ruka

Koaličná SNS pozvala na stretnutie kandidáta na prezidenta a predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD) aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podčiarkla, že Pellegriniho pozvala bez akýchkoľvek podmienok ako gesto s cieľom "zastaviť zlo v podobe Ivana Korčoka". Stretnutie v súvislosti s prezidentskými voľbami avizuje na 2. apríla o 10.00 h v centrále SNS. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"SNS je presvedčená, že druhé kolo prezidentských volieb je o boji koalície s opozíciou. Sme presvedčení, že sme povinní spoločne a nerozdielne vyjadriť politický názor, že Ivan Korčok je neprijateľné zlo. SNS si uvedomuje zložitosť situácie," uviedla strana. Podotkla, že v prvom kole bol priestor na "voľbu srdcom", v druhom však treba rozhodovať s rozumom. Tvrdí, že opozícia sa aktivizuje, preto musí koalícia vyslať verejnosti jednotný signál. SNS verí, že Pellegrini prijme podanú ruku a nasledujúce dva týždne naplno zabojuje o svoju pozíciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie