Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Opozícia chce vysvetlenie v súvislosti s letom Kuffu nad Malou Fatrou. Sú to nezmysly, bráni sa štátny tajomník
Zdielať na

Opozícia chce vysvetlenie v súvislosti s letom Kuffu nad Malou Fatrou. Sú to nezmysly, bráni sa štátny tajomník

BRATISLAVA / Filip Kuffa sa zrejme bude musieť opozícii zodpovedať na mimoriadnom výbore. Dôvodom je jeho údajný prelet nad chránenou oblasťou.

Podľa opozičných poslancov by mal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa vysvetliť okolnosti letu vrtuľníkom ponad územia Malej Fatry v parlamente na mimoriadnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Poslanci opozície žiadajú vyvodenie politickej zodpovednosti, keďže let vrtuľníkom bol podľa opozície nelegálny.

Podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS) uviedla, že helikoptéra letela bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa priamo ohrozili napríklad hniezdiace vzácne vtáky. Dodala, že "incident naplno odhalil aroganciu moci a papalášizmus tejto vlády".

"SNS má orla v znaku, nič to však neznamená. Kuffa bol na palube helikoptéry, ktorá bez povolenia letela ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry. Priamo tým ohrozili napríklad hniezdiace vzácne vtáky. Aj toho orla, ktorého majú naozaj iba v znaku," poukázala Stohlová a dodala, že zhodnotiť rušivý vplyv vrtuľníka dokáže aj malé dieťa, nie však členovia vládnej koalície.

"Do tejto oblasti sa bežný človek počas jarnej uzávery nedostane ani po turistickej trase. Filip Kuffa si ale myslí, že s jeho funkciou môže všetko. Vysmieva sa ľuďom, akoby preňho pravidlá neplatili. A jeho reakcia po zverejnení kauzy plná zavádzania, útokov a vyhrážania sa to iba potvrdzuje. Ako opozícia preto zvolávame rokovanie mimoriadneho výboru. Budeme žiadať vysvetlenie okolností tohto letu. Filip Kuffa musí vyvodiť politickú zodpovednosť," uzavrela Stohlová.

Ministerstvo o konaní nemá vedomosť

"Ministerstvo životného prostredia SR nemá vedomosť o spomínaných aktivitách Filipa Kuffu," uviedol pre TASR odbor komunikácie envirorezortu.

Ministerstvo deklaruje, že je preň dôležité, aby každé porušenie platnej legislatívy bolo riadne vyšetrené. "V prípade podozrenia z takéhoto porušenia legislatívy je možné obrátiť sa na príslušné orgány - či už políciu alebo Slovenskú inšpekciu životného prostredia," uzavrel odbor.

Všetci klamú, bráni sa Kuffa

Filip Kuffa označil europoslanca Michala Wiezika, ale aj Denník N, ktorý na kauzu upozornil, za klamárov. Odmietol to, že by sa pohyboval niekde, kde je to zakázané. "Keby som tam aj išiel vrtuľníkom, tam je oficiálny heliport. Nie je pravda, že je zakázaný let, aj ponad národné parky sa lieta, sú tam určité predpisy, ktoré treba dodržiavať," poznamenal Kuffa vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. 

"Rád by som vedel, ako ste vy s vašimi röntgenovými očami prišli na to, že ja tam niekde sedím a lietam. Bol som aj ja na tom lete, ale s tým vrtuľníkom predpokladám, že muselo lietať XY ľudí predtým aj potom," vyjadroval sa Kuffa ďalej, pričom Denník N zverejnil video z kokpitu, ktoré na sociálnu sieť publikoval jeden z jeho podporovateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie