Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Výzva "Obnov dom mini" je tu: Pomoc dostanú domácnosti v dvoch najviac znečistených krajoch
Zdielať na

Výzva "Obnov dom mini" je tu: Pomoc dostanú domácnosti v dvoch najviac znečistených krajoch

Dlhoočakávaná výzva "Obnov dom mini" je zverejnená. Prihlasovanie sa má spustiť 19. júla a otvorené bude až do konca augusta. Je určená len pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou. Ide o pilotnú výzvu, a preto je určená nateraz len pre dva kraje. Výber lokalít ovplyvnil aj rozsudok európskeho súdneho dvora, ktorý dospel k záveru, že v týchto krajoch je najvyššia miera znečistenia.

Keďže ide o pilotnú výzvu, o príspevok sa môžu uchádzať nízkopríjmové rodiny z Banskobystrického a Košického kraja. "Vychádzali sme z údajov štatistického úradu z roku 2022. Tam ten príjem, čistý prijem domácností, vychádza na jedného člena domácnosti 556,73 eur v čistom," informuje Juraj Moravčík, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).

V skutočnosti ide o 152 obcí v okresoch, napríklad Zvolen, Lučenec, Banská Bystrica, Rožňava, Košice-okolie. No najviac domácností ohrozených energetickou chudobou je v okrese Rimavská Sobota. Kompletný zoznam nájdete TU

Ako informuje riaditeľ sekcie plánu obnovy Richard Švirk, na túto výzvu bolo vyčlenených 30 miliónov eur z európskych zdrojov, z plánu obnovy a odolnosti. Plus 6 miliónov DPH, ktoré sú zo slovenských zdrojov. Z týchto zdrojov je cieľom podporiť 3060 domov.

Každá domácnosť môže získať finančný príspevok, až do výšky 10 000 eur. S tým, že 50 percent jej bude vopred vyplatený. "Táto výzva bude určená len na čiastkovú obnovu. Dopredu dostane 5-tisíc, za čo môže predfinancovať stavebnú firmu a môže mu to pomôcť realizovať opatrenia, ako zateplenie strechy, výmena okien, zateplenie fasády," hovorí analytik Richard Paksi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie